835681
Financieel

Aegon niet extra aansprakelijk voor Sprintplan

Aegon heeft klanten met een Sprintplan niet goed behandeld, maar wordt niet extra aansprakelijk gesteld voor schade die klanten hebben geleden.

Dat heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag geoordeeld in de laatste van een serie collectieve rechtszaken. Sprintplan was geen beleggingsverzekering, maar een aandelenleaseproduct.

Volgens het gerechtshof is de ,,eventuele verplichting van Aegon tot schadevergoeding'' afhankelijk van de individuele omstandigheden van de deelnemers en kan die uiteindelijk alleen in afzonderlijke procedures worden vastgesteld.

Miljoenenschade klanten

Aegon noteerde rond twee uur 0,9% op de AEX, die 2% in het groen stond.

De Vereniging Consument & Geldzaken voerde deze rechtszaak voor 21.000 leden, zo’n 20% van de slachtoffers. Ongeveer 110.000 deelnemers aan Sprintplan leden een schade van €650 miljoen.

Aegon had consumenten vooraf veel duidelijker moeten informeren naar de gevolgen van de regeling en moeten kijken of hun vermogen daarvoor toereikend was. De verzekeraar moest klanten de inleg teruggeven.

Geen extra vergoeding

De Vereniging Consument & Geldzaken wilde meer vergoeding bij de verzekeraar loskrijgen. Sprintplan is een van de aandelenleasecontracten waar rond een half miljoen Nederlanders in hebben geïnvesteerd. De 700.000 contracten hebben historisch een waarde van rond €6,5 miljard. Vanaf 2001 was de rente op aandelenleasen fiscaal niet meer aftrekbaar, terwijl de aandelenkoersen scherp daalden en klanten met grote tegenvallers opgescheept raakten.

Naast Sprintlan werden soortgelijke producten als de WinstVerDriedubbelaar, Vliegwiel, Groeivermogen, en KoersWinstStapelaar in de markt gezet.

Diepe dalen

Bij verkoop van die beleggingen op einddatum werd eerst de schuld afgelost en was de eventuele koerswinst voor de belegger. Daarbij garandeerde Aegondat de beleggingen op einddatum nooit minder waard zouden zijn dan de schuld.

Omdat de beleggingen in waarde daalden, leverden de beleggingen niet meer op dan de garantiewaarde. Op de einddatum werd weliswaar de schuld afgelost, maar was er geen winst te verdelen.

Geen winst te verdelen

In de Sprintplanovereenkomsten belegde Aegon in een beleggingsfonds. Over het krediet dienden de deelnemers maandelijks rente aan Aegon te betalen. Er werd geen vast rendement over het belegde bedrag en dus geen vaste uitkering voor de deelnemers overeengekomen. Dat rendement was afhankelijk van de resultaten van de beleggingen.

Eerder is tegen Aegon een procedure gevoerd door de Stichting Gedupeerden Spaarconstructie. In die zaak beplaalden rechters ook dat Aegon onrechtmatig heeft gehandeld, waardoor zij forse schade hebben geleden. Aegon heeft zich bij die uitkomst van die procedure neergelegd.

Meer aansprakelijkheid

De Vereniging Consument & Geldzaken heeft in de zaak waarin vandaag uitspraak is gedaan gevorderd dat het hof een verdergaande aansprakelijkheid van Aegon zal vaststellen. Dat is niet gelukt.

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier !