Nieuws/Financieel
836585
Financieel

Wall Street kabbelt richting paasweekeinde

De aandelenbeurzen in New York kabbelden donderdag richting het lange paasweekeinde. Op Goede Vrijdag wordt er niet gehandeld op Wall Street. Beleggers verwerkten donderdag een aantal macro-economische cijfers, maar kunnen pas maandag reageren op het belangrijkste rapport van deze week, de banengroei in maart.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent hoger op 17.763,24 punten. De S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2066,96 punten en de Nasdaq ging 0,1 procent tot 4886,94 punten.

Voordat de beurzen op Wall Street openden, werd bekendgemaakt dat het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week flink is gedaald. Een andere opsteker was de forse daling van het tekort op de handelsbalans in februari. Daar stond echter tegenover dat de industriële bedrijvigheid rond New York in maart flink is afgenomen.

Banengroei

Vrijdag publiceert de Amerikaanse overheid het belangrijkste cijfer van deze week, de banengroei in maart. Die publicatie komt op de dag dat zowel de Amerikaanse als de Europese financiële markten gesloten zijn vanwege Goede Vrijdag. Economen verwachten dat er vorige maand, exclusief de agrarische sector, 245.000 banen zijn gecreëerd, na de aanwas van 295.000 stuks in februari.

Huizenbouwers en mediabedrijven stonden donderdag in de belangstelling, terwijl in de energiebranche, de luchtvaart en de technologiesector verliezen werden opgetekend. De huizenbouwers DR Horton, Lennar en Toll Brothers wonnen tot 2,7 procent. In de mediahoek behoorden Time Warner, Discovery Communications en CBS met winsten tot 4 procent tot de sterkste stijgers.

Valero Enery

Valero Enery verloor bijna 6 procent nadat een akkoord over het atoomprogramma van Iran werd aangekondigd. Ook Tesoro (min 5,2 procent) en Marathon Petroleum (min 4,6 procent) leverden fors in.

Beleggers kunnen zich ook alweer opmaken voor het volgende cijferseizoen. Aluminiumproducent Alcoa (plus 1,1 procent) komt op 8 april als eerste met zijn resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar. Analisten denken dat de opgaande lijn van de beurzen na zes jaar verbroken wordt en verwachten in het Amerikaanse bedrijfsleven voor het eerst sinds 2009, gemiddeld genomen, lagere winsten op jaarbasis.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0870 dollar bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,2 procent tot 49,48 dollar per vat.