Nieuws/Financieel
836606
Financieel

AEX kabbelt Paasweekend in

De Amsterdamse beurs is met winst het Paasweekend in gegaan. Pas tegen het eind van de middag leefde de beurs wat op door hogere koersen op Wall Street. Tot die tijd kwam de AEX nauwelijks van zijn plaats, beleggers durfden geen grote posities in te nemen met het lange weekend voor de deur.

De AEX sloot 0,5% hoger op 492,38 punten. De AMX ging 0,4% omhoog naar 754,73 punten. 

De grote beurzen elders in Europa sloten verdeeld Londen ging 0,4% omhoog, Parijs kreeg er 0,2% bij. De beurs van Frankfurt eindigde 0,3% in de min.

Na een klein uur handelen stond de Dow Jones-index 0,4% hoger. De S&P500 ging 0,5% omhoog, technologiebeurs Nasdaq won 0,3%.

De Japanse beurs Nikkei  kreeg er vanochtend 1,5% bij vanwege hoop op extra stimulering door de Japanse centrale bank. Ook wordt verwacht dat Australie volgende week

Het nieuws dat de Europese Centrale Bank(ECB) mogelijk meer lucht heeft gegegeven aan Griekse banken met het verhogen van de noodsteun,  kreeg een positieve ontvangt. Daarnaast is de regering in Athene de internationale geldschieters meer tegemoetgekomen met de bekendmaking van extra hervormingsmaatregelen.

Daarna maakte de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis bekend dat het land verwacht op korte termijn een akkoord te kunnen bereiken met de andere eurolanden over de hervatting van de financiële steun aan het land.

Het was een heel rustige dag op het Damrak. Volgens marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland willen beleggers graag posities sluiten voordat ze het Paasweekend ingaan. "De markt heeft de afgelopen weken flinke bewegingen achter de rug, zowel omhoog als omlaag. Het is afwachten welke richting we opgaan, dus beleggers willen zich niet aan teveel risico blootstellen."

Volgens Simon Wiersma, beleggingsanalist bij het ING Investment Office, lagen de volumes op de Amsterdamse beurs ongeveer een kwart lager dan het gemiddelde over de voorgaande tien handelsdagen. Na een zeer rustige ochtend klom de AEX na de opening van Wall Street op. Wiersma: "Vanuit de VS kwamen goede macrocijfers, onder andere over de ww-aanvragen fabrieksorders."

Morgen staat nog wel het officiële cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt op het programma. Een belangrijk rapport, stelt Wiersma. "Macrocijfers uit de VS zijn de afgelopen tijd niet goed, met uitzondering van de arbeidsmarkt. Als nu ook het banencijfer tegenvalt, drukt dat op de hooggespannen groeiverwachting."

Dat kan ook gevolgen hebben voor het cijferseizoen. Volgende week woensdag trapt Alcoa af met de resultaten over het eerste kwartaal. "Wanneer de verwachtingen over de winstgroei naar beneden bijgesteld moeten worden, is dat geen goed nieuws voor de aandelenmarkt." Dat kan ook in Europa doorwerken, waarschuwt Wiersma. "Tot nu toe presteert de Europese aandelenmarkt veel beter dan de VS. Maar wanneer de grootste economie ter wereld hapert, voelen we dat hier ook."

KPN-dochter in trek

Bij de hoofdfondsen sloot KPN als grootste winnaar met een 2,8% hogere koers op €3,33 vanwege de hoop op overnamestrijd rond onderdeel Base . Volgens een Franse krant  azen de de Belgische bedrijven Telenet en Nethys samen op het Belgische dochterbedrijf. Altice (+2% op €103) en Liberty Global werden eerder al als potentiële kopers genoemd. Volgens Frank Bonsee, handelaar bij ABN Amro, is de kans groter dat Telenet met Base aan de haal gaat vanwege de synergie-voordelen en gaan beleggers er van uit dat Altice het geld op zak kan houden.

Philips noteerde 1,7% in de plus op €26,95. Ook de financials presteerden goed. Delta Lloyd, de achterblijver in het eerste kwartaal, zag de koers 1,5% aantrekken naar €17,89. ING kreeg er eveneens 1,5% bij op €13,87

Ahold bouwde een bescheiden winst verder uit en werd 0,6% meer waard op €18,56. Jan Hommen heeft met onmiddelijke ingang het stokje weer overgenomen als president-commissaris bij het Nederlandse supermarktconcern.

Aan de andere kant deed Randstad een stap terug met een verlies van 0,8,% op €56,65. Vastgoedbedrijf Unibail Rodamco leverde 0,7% in op €249,10. Grootste daler was Shell met een 1,2% lagere koers op €27,67.

TomTom breidt uit

In de Midkap viel TomTom goed in de smaak na de aankondiging de dienstverlening uit te gaan breiden naar Australië met de overname van Sensis. De navigatiefabrikant koerste 3,7% hoger op €7,53. Bonsee meent dat beleggers steeds meer in de gaten krijgen dat TomTom de weg heeft ingeslagen richting een IT-bedrijf en ook wereldwijd actief is.  

TKH sloot 2,4% hoger op €33,87. Fagron werd 2% meer waard op €37.

SBM Offshore was uit de gratie met een koersdaling van 1,9% op €11,59. Imtech had ook een mindere dag en liet 1,5% liggen op €5,18. Bam moest 1,3% afstaan op €4,13. 

Tie Kinetix sloot, na eerder op verlies te hebben gestaan, onveranderd op €6,80. Het softwarebedrijf gaat nieuwe aandelen uitgeven in verband met het terugbetalen van eerder ontvangen subsidies aan de Europese Commissie.

Kardan dook 2,8% omlaag op €0,31. De Israëlische investeringsmaatschappij is er nog niet in geslaagd om met zijn schuldeisers tot overeenstemming te komen.

Grandvision ging 1,9% omlaag op €21,52. Beursbedrijf Euronext biedt vanaf vandaag opties op het aandeel aan.

Volg hier live de actuele koersontwikkelingen op het Damrak.