Nieuws/Financieel
836657
Financieel

'Peuro' heeft vereiste aantal handtekeningen

De website peuro.nl, een burgerinitiatief om een parlementaire enquête naar de invoering van de euro van de grond te krijgen, heeft 40.000 handtekeningen binnen. Dat heeft een van de initiatiefnemers, publicist Thierry Baudet, donderdag gemeld.

Met de 40.000 handtekeningen is aan de voorwaarden voldaan om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De initiatiefnemers willen via een parlementaire enquête achterhalen of politici wisten dat ,,de invoering van de euro niet alleen een zeer ingrijpend soevereiniteitsverlies inhield, maar ook een bijzonder groot financieel en economisch risico". Behalve Baudet hebben ook de publicisten Victor Broers en Arno Wellens het initiatief genomen. Ze krijgen steun van onder anderen journalist Jort Kelder, hoogleraar Paul Cliteur en filosoof Ad Verbrugge.

Voordat het burgerinitiatief in de Tweede Kamer wordt behandeld, moet er wel een aantal stappen worden gezet. Zo moeten alle handtekeningen worden gecontroleerd en moet worden bekeken of het verzoek ontvankelijk is. De initiatiefnemers kunnen hun verzoek dan toelichten, waarna de Kamer beslist of het op de agenda wordt gezet. Dat zal volgens Baudet op zijn vroegst in de herfst zijn.

Baudet kan de kans dat het initiatief wordt behandeld in de Kamer moeilijk inschatten. ,,De politiek heeft iets te verbergen. Het gaat erom dat er een algemeen besef komt dat er bij de invoering van de euro iets heel erg is misgegaan. En dan hangt het ervan af of we de media meekrijgen en of er nog meer handtekeningen binnenkomen."