Nieuws/Financieel
836726
Financieel

Turkse lira blijft zwak

De Turkse lira is de afgelopen maanden sterk in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar zeker ook ten opzichte van de euro. Zal de Turkse munt binnen afzienbare tijd een herstel zal laten zien of niet?

Laten we eerst eens kijken naar wat de daling heeft veroorzaakt. Valuta van de émerging markets’ hebben het moeilijk, mede door de vrees voor een hogere rente in de VS. Er is duidelijk sprake van een terugtrekkende beweging uit die munten. Turkije is in feite geen opkomende markt meer, maar door velen wordt het land nog wel als zodanig beschouwd, mede vanwege de politieke instabiliteit.

Onrust

Gisteren werd een aanklager in een rechtbank in Istanbul gedood en Turkish Airlines werd is meerdere malen het doelwit geweest van bommeldingen. Ook het optreden van de Turkse president Erdogan draagt bij aan de instabiliteit. Er is veel onzekerheid rond de politieke invloed die Erdogan op het monetaire beleid uitoefent.

 

 

 

De lira heeft het, ondanks een hoge rente, erg zwaar. De verzwakking van de lira gaat snel. Kostte een Amerikaanse dollar in januari nog 2,33, nu is dat 2,60. De grafiek laat zien dat de Turkse lira in een hoog tempo verzwakt.

Herstel?

Technisch gezien zijn er mogelijkheden voor herstel er iets voor te zeggen zijn om een herstel. Maar het sentiment wordt beheerst door de geopolitieke spanningen en dat heeft grote invloed op de waarde van de Turkse munt. Ik verwacht een herstel van de lira, maar dan moet er niets bijzonders gebeuren.

Veelzeggend is, dat alle maatregelen van de Turkse centrale bank er nog steeds geen sprake is van een kapitaalinstroom . Dat zou je met zo’n hoge rente wel mogen verwachten.

Euro weer dalend?

Als we naar de euro en de dollar kijken is het wachten op de belangrijke  banencijfers van aanstaande vrijdag. Wij gaan er nog steeds van uit dat het cijfer gunstig zal zijn, ondanks het wat tegenvallende cijfer dat ADP woensdag naar buiten heeft gebracht.

Alle seinen in de VS staan nog steeds op groen. De druk op de Fed neemt toe om de rente te gaan verhogen en het besluit niet langer naar achteren te schuiven. Als het cijfer vrijdag inderdaad niet tegenvalt, dan zal de euro zijn weg naar beneden vervolgen. Wij zien het herstel van de afgelopen dagen dan ook als een short-squeeze.

De euro heeft het $1,10-niveau nu een aantal keren getest, maar is steeds weer gestuit op dat niveau. Iedere stijging van de euro kan worden opgevat als een nieuw verkoopsignaal. Concreet: bij een goed Amerikaans banencijfer zal de euro vrijdag weer omlaag zal gaan en als eerste het $1,05-niveau zal gaan testen. Maar het zou me niets verbazen als de beweging dan doorzet richting pariteit.

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij  de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- als buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Daarbij drukt hij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten.