Nieuws/Financieel
836727
Financieel

PvdA blokkeert TTIP-handelsakkoord

De PvdA wil het TTIP-handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten blokkeren.

Als er geen ’keiharde garanties’ komen op het vlak van milieu en sociale zekerheid, stemt de partij tegen het verdrag. Dit is tegen het zere been van de VVD en daarmee is er opnieuw een onderwerp dat de coalitie splijt. Vandaag staan de partijen tegenover elkaar in het Kamerdebat over Europa.

PvdA-Kamerlid Jan Vos zegt bang te zijn dat de Amerikanen het handelsverdrag met de EU misbruiken om hun chloorkippen en hormoonvlees op onze markt te dumpen. Ook vreest hij voor de import van sociale standaarden uit de VS. „Straks gaan werknemers uit de VS hier voor 6 dollar per uur de rotbaantjes doen. Dat willen we niet. Ik wil niet dat er weer hetzelfde gebeurt als met de Polen die van Nederlandse staalvlechters het vak leren om vervolgens hun banen in te pikken.”

Vos’ aankondiging gaat niet alleen in tegen coalitiepartner VVD, maar ook tegen het beleid van de eigen minister. Het is PvdA-minister Ploumen (Buitenlandse Handel) die de claims over hormoonvlees en chloorkippen afdoet als ’spookverhalen’. Zij is voorstander van het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP), dat volgens schattingen de Nederlandse economie op termijn 4,1 miljard euro kan opleveren.

Niet transparant

Het overtuigt Vos niet. „We zijn al twee jaar beschaafd met elkaar aan het discussiëren en telkens hoor ik dat genetisch gemanipuleerde gewassen en die chloorkippen buiten het verdrag vallen. Maar in de stukken lees ik dat niet terug.” Dat is voor Vos nog een argument om tegen het verdrag te zijn: de onderhandelingen zijn totaal niet transparant.

Ook de voorgestelde manier om geschillen tussen investeerders en staten op te lossen is de sociaaldemocraten een doorn in het oog. Via de zogeheten ISDS-clausule kunnen investeerders via arbitrage en internationaal recht lokale wetgeving omzeilen. Vos vreest een ’claimcultuur’. „Straks krijgen duurbetaalde advocaten uit de VS het hier voor het zeggen. Ik zeg: als wij schaliegas of kernenergie willen verbieden, dan is dat aan ons en niet aan Amerikaanse roofkapitalisten.” Vos vindt dat de ’liberale laat-maar-waaienhouding van de VVD de Amerikanen vrij spel geeft’.

Coalitiepartner VVD vindt dat de PvdA zich met haar ’waarschuwing’ aan de TTIP-onderhandelaars wel erg opzichtig profileert. „Als je geld wilt verdienen, dan heb je een groot buitenland en vrijhandel nodig”, zegt VVD-Kamerlid Teeven. Volgens hem zit het zorgelijke van TTIP juist in het protectionisme in sommige Amerikaanse staten, die hun eigen bedrijven bevoordelen ten nadele van Europese firma’s. Daarbij kan investeerder-staatsarbitrage juist helpen, zegt Teeven. „Ik vind dit wat voortijdig van de PvdA. Bovendien lopen de onderhandelingen nog. Laten we maar even doorpraten.”