Nieuws/Financieel
836812
Financieel

'Geldgolf' stuwt Chinese aandelen

De beurs van Shanghai kan dit jaar nog 10% stijgen, dankzij een 'geldgolf' die de markt overspoelt.

Dat stelt een analist van BNP Paribas donderdag in een rapport, zo meldt Bloomberg.

De analist heeft het koersdoel van de beurs van Shanghai - vaak aangeduid als de 'binnenlandse' Chinese beurs - opgehoogd naar 4200 punten. Dat betekent dat er nog een stijging van bijna 10% in het vat zit vanaf de slotstand van ruim 3825 punten van vandaag.

Overheid kan barsten bubbel niet veroorloven

De beurs van Shanghai is recent een samenwerking aangegaan met de beurs van Hongkong, waardoor buitenlandse beleggers makkelijker kunnen beleggen in aandelen die in Shanghai genoteerd zijn.

De 'geldgolf' die dit oplevert zal nog wel even aanhouden, denkt de BNP-analist, 'in elk geval op korte termijn'. De markt rekent er bovendien op dat de Chinese overheid het zich niet kan veroorloven om een eventuele 'bubbel' op de aandelenmarkt te laten barsten. Dat zou namelijk een flinke klap zijn voor het vermogen van Chinese burgers en de consumptie onder druk zetten.

Teleurstelling groei is risico

Een risico voor een verdere stijging is een 'significante teleurstelling' in winstcijfers van bedrijven of economische groei, aldus de analist. Of dat de markt gaat anticiperen op het opdrogen van de geldgolf.