Nieuws/Financieel
836824
Financieel

Rechtszaak tegen bankentoezicht ECB

Een Duitse lokale bank start een rechtszaak tegen de Europese Centrale Bank. De bank wil niet onder het toezicht van de ECB vallen, maar onder Duitse toezichthouders.

Dat meldt de Wall Street Journal donderdag. De Landeskreditbank Baden-Württemberg vreest dat het toezicht van de ECB meer bureaucratie en kosten met zich meebrengt. En dat zou weer druk zetten op de kredietverlening aan burgers en bedrijven.

De centrale bank heeft sinds afgelopen november het toezicht overgenomen op de grootste banken in de eurozone van lokale toezichthouders. De ECB bevestigde tegenover de WSJ dat de bank bericht heeft ontvangen over de rechtszaak.

Volgens de Landeskreditbank zou de ECB zich vooral moeten richten op meer complexe banken. De bank wil onder het toezicht van Duitse BaFin en de Bundesbank blijven vallen. Dat kost minder geld, aldus de bank.

Ook elders in Duitsland klinkt wel het geluid dat de ECB zich vooral moet bezighouden met banken die een risico vormen voor het financiële systeem, aldus de WSJ.