Nieuws/Financieel
836837
Financieel

Hommen weer president-commissaris Ahold

Jan Hommen neemt met onmiddellijke ingang de functie van president-commissaris bij Ahold weer op zich. Dat maakte het detailhandelsconcern donderdag bekend.

De voormalig topman van ING legde in juni vorig jaar zijn functie bij Ahold tijdelijk neer, omdat hij bestuursvoorzitter werd van advies- en accountantsbureau KPMG. Hommen werd op interim-basis bij Ahold opgevolgd door Rob van den Bergh. Hommen zit de aankomende aandeelhoudersvergadering van Ahold op 15 april voor.

KPMG stelde desgevraagd dat Hommen zijn functie bij Ahold combineert met zijn baan als topman van het advies- en accountantsbureau. ,,Het vertrek van Hommen moet niet gekoppeld worden aan deze aankondiging, aldus de zegsman. Hommen heeft KPMG in rustiger vaarwater gebracht, dat geeft hem meer gelegenheid om de functies te combineren, voegde hij toe.

Geschikte opvolger

De benoeming van Hommen bij KPMG geldt voor een periode van vier jaar of korter als eerder een geschikte opvolger is gevonden. De onderneming is wel actief op zoek naar een opvolger van de huidige interimbaas.

KPMG wilde niet aangeven of het opportuun is dat zijn topbestuurder ook voorzitter van de commissarissen is bij een potentiële klant en beursfonds. Wel wilde hij kwijt dat er afspraken zijn gemaakt over de onafhankelijkheid van Hommen, en dat KPMG en Ahold sinds zijn benoeming geen commerciële banden hebben onderhouden. ,,In die zin is Hommen, en met hem KPMG, onafhankelijk''. De huidige accountant van Ahold is PwC.