Nieuws/Financieel
836884
Financieel

'Openingswinst voor AEX'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen hoger beginnen. Beleggers maken zich op voor een lang paasweekeinde. Op vrijdag en maandag zijn de Europese financiële markten gesloten.

,,Het ziet ernaar uit dat we met een lichte plus gaan openen in navolging van de positieve stemming in Azië. Ook heeft de ECB de Grieken weer wat geld gegeven. De handel zal naar verwachting richting het einde van de dag wat voorzichtiger worden aangezien men geen grote posities in wil nemen voor het lange weekeinde", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft volgens bronnen woensdag het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend verhoogd met 700 miljoen euro. De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) werd vorige week al opgevoerd tot iets meer dan 71 miljard euro.

KPN

Aan het bedrijvenfront bevestigde KPN dat meerdere partijen zich hebben gemeld die belangstelling hebben voor de Belgische dochteronderneming voor mobiele telefonie Base. Alle opties met betrekking tot Base worden volgens het telecomconcern onderzocht. Op een mogelijke verkoop van Base wordt al enkele weken gespeculeerd.

Navigatiedienstverlener TomTom maakte bekend zijn dienstverlening uit te breiden naar Australië door de overname van de Location Navigation-activiteiten van het Australische Sensis. Er werd geen overnamesom genoemd.

Tie Kinetix

Tie Kinetix kondigde aan nieuwe aandelen uit te geven in verband met het terugbetalen van eerder ontvangen subsidies aan de Europese Commissie. Tie moet in ieder geval 705.000 euro terugbetalen aan de commissie en de kans bestaat dat dit bedrag verder oploopt.

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen donderdag overwegend omhoog. De Nikkei in Tokio was een uitblinker en eindigde 1,5 procent in de plus. Beleggers stapten weer in de markt na de verliesbeurt van een dag eerder. De stemming werd daarbij gesteund door speculatie op verdere steunaankopen van de Japanse centrale bank.

VS

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag in het rood. Tegenvallende macro-economische cijfers, over onder meer de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven, veroorzaakten een negatief sentiment. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 17.698,18 punten. De S&P 500 daalde ook 0,4 procent tot 2059,69 punten. De Nasdaq ging 0,4 procent achteruit naar 4880,23 punten.

Op de Europese beurzen werden eerder op de dag kleine winsten geboekt. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent hoger op 490,04 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 751,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 0,3 tot 0,6 procent.

De euro stond donderdag voorbeurs op 1,0787 dollar, tegen 1,0770 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 49,68 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,6 procent minder op 56,74 dollar.