Nieuws/Financieel

Pensioengeld stroomt naar private equity

Pensioengeld stroomt naar private equity

Door Edwin van der Schoot

Toiletwinkel 2theloo is de bekendste investering van Avedon.

Toiletwinkel 2theloo is de bekendste investering van Avedon.

foto Jan van Eijndhoven

Amsterdam - Private equity-huis Avedon is de volgende in de branche die een recordbedrag ophaalt. Deze week haalde het €300 miljoen op. „Het had nog veel meer kunnen zijn,” zegt partner Alfred Tulp.

Toiletwinkel 2theloo is de bekendste investering van Avedon.

Toiletwinkel 2theloo is de bekendste investering van Avedon.

foto Jan van Eijndhoven

Nu de pensioenpotten voller zitten dan ooit en verzekeraars en particulieren door lage rentes op obligaties en spaarrekeningen gedwongen worden in risicovollere categorieën te beleggen, is private equity spekkoper. Onlangs haalden in eigen land bijvoorbeeld Waterland, Antea en Gilde al recordbedragen op.

Avedon is een middelgroot fonds dat in Nederland en Duitsland belegt in snelgroeiende bedrijven die de opstartfase al voorbij zijn (scale-ups). Het private equity-huis ging lang door het leven als de investeringstak NIBC, maar kwam in 2011 op eigen benen.

2theloo

Avedon realiseerde naar eigen zeggen bovengemiddelde rendementen op zijn eerste twee fondsen, maar kreeg ook negatieve publiciteit rond haar deelneming 2theloo voor de kiezen, de veelbelovende en snelgroeiende toiletwinkels van ondernemersduo Eric Treurniet en Almar Holtz. Treurniet verongelukte tragisch, Holtz botste daarna met minderheidsaandeelhouder Avedon (40%). Uiteindelijk vertrok de oprichter in zijn operationele rol. Tulp: „Het gaat weer goed met 2theloo, na wat reparaties.”

De €300 miljoen ziet Tulp als een teken van vertrouwen. „Avedon is origineel in het vinden van deelnemingen om in te investeren. Dat moet ook, want private equity moet zich steeds meer onderscheiden. Je moet meer kunnen dan wat financiële trucjes. We hebben ook een sterker team nu. De markt herkent dat.”

Grip hebben

Tulp zegt dat de affaire 2theloo hem niet afschrikt om minderheidsbelangen te nemen. „Wij hoeven niet per se de 100%-meerderheid, veel ondernemers rollen ook door in onze deelnemingen. We willen alleen geen oprichters die cashen en vertrekken. En wel grip hebben, al dan niet via een getrapte constructie of commissarissen, op belangrijke besluiten.”

De vloed aan goedkoop geld, ook bij de tientallen private equity-firma’s in Nederland, betekent verder ’gedisciplineerd keuzes maken’ om geen slecht of te duur bedrijf te kopen op een hypercompetitieve markt of in een dure veiling.

Tulp zegt veel meer dan €300 miljoen te hebben kunnen ophalen, maar wilde daar niet aan: „Dan krijg je een heel ander fonds, met grotere deelnemingen, buiten ons comfort.”

Duurste categorie

Een van zijn opvallendste financiers is APG, dat het pensioengeld van ambtenarenpensioenfonds ABP beheert en al eens aangaf meer in private equity te willen beleggen. ABP belegt via Inkef Capital al €500 miljoen in start- en scale-ups in eigen land. ABP had in 2017 5,1% van zijn €382 miljard belegd in private equity. Dat leverde 14,8% rendement op. Het gemiddelde rendement van ABP was 9,5%. Wel was private equity ook de duurste beleggingscategorie.

Avedon haalde ongeveer een derde van zijn inleg op bij internationale verzekeraars, een derde bij pensioenfondsen, een deel bij beleggingsfondsen voor derden (fund of funds) en minder dan 10% bij particulieren.

Avedon heeft inmiddels zo’n 25% van de inleg geïnvesteerd in drie bedrijven, zoals een combinatie van onderhoud en installatie van ondergrondse afvalcontainers en een Noors en een Nederlands bedrijf dat diensten in teleconferencing aanbiedt.