Nieuws/Financieel
838285904
Financieel

Shell schrapt banen en reorganiseert concern

Energieconcern Shell gaat niet alleen in het dividend snijden, maar ook in het personeelsbestand.

Dat meldt Shell-topman Ben van Beurden dinsdagmiddag tijdens een periodieke videoboodschap aan het personeel, waarover persbureau Reuters berichtte.

Shell liet tijdens de eerste kwartaalcijferpresentatie al weten voor $3 tot $4 miljard in de jaarlijkse kosten te gaan snijden, en daarbij banenverlies niet uit te sluiten.

Het aantal banen dat verdwijnt bij de multinational, die zo’n 85.000 werknemers telt, is nog niet bekend, Shell orienteert zich daar nog op. In ons land werken er 9500 mensen bij Shell.

Oliebedrijven hebben het zwaar door de lage olieprijs en de coronacrisis. Er wordt minder energie verbruikt, onder meer door het nagenoeg stilvallen van het mondiale vliegverkeer. Bovendien vindt er een keiharde prijsoorlog tussen Saoedi-Arabië, Rusland en de VS plaats.

Shells concurrent BP kondigde recent aan 10.000 banen te scrappen, bijna 15% van zijn personeelsbestand. Shell zelf zette voor het eerst sinds 1940 het mes in zijn royale dividend, en wel direct met 67%, van $0,47 naar $0,16.

„Zoals eerder gezegd, doorlopen we in de komende maanden een uitvoerige evaluatie van ons bedrijf. Om ons aan te passen aan een andere toekomst en sterker voor de dag te komen, gaan we onze organisatie waar nodig anders vormgeven”, zo reageerde het concern dinsdagmiddag.

Shell-bestuursvoorzitter Van Beurden: reorganisatie ook om uitstoot te beperken.

Shell-bestuursvoorzitter Van Beurden: reorganisatie ook om uitstoot te beperken.

Het Brits-Nederlandse concern, met vorig jaar $345 miljard omzet uit exploratie, winning, raffinage en de handelsverkoop van olie- en aardgasproducten en afgeleide chemicaliën, zal de ingreep eind dit jaar of begin volgens jaar gaan doorvoeren.

Royal Dutch Shell, dat afgelopen kwartalen minder in olie heeft geïnvesteerd en ondanks kritiek van milieubeweging en activistische beleggers voorzichtigjes steeds vaker kiest voor schonere brandstoffen, wil met de ingreep in het bedrijf zijn uitstoot drastisch verminderen. Shell wil onder rmeer een grote elektriciteitsproducent worden. Aandeelhouders vrezen dat daar echter veel minder mee te verdienen valt dan met klassieke olie- en gaswinning.