Nieuws/Financieel

Nederland wil meedoen met Aziatische investeringsbank

Nederland wil participeren in de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), een investeringsbank die infrastructuurprojecten in Azië moet gaan financieren.

Dat schrijft minister Dijsselbloem (Financiën) zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder op de dag had premier Rutte de toetreding al bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina, na een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping.

"Er is momenteel een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azië. Een investeringsbank als de AIIB kan tegemoet komen aan deze vraag. Nederland heeft veel expertise op dit terrein", aldus Rutte.

"Een goede economische ontwikkeling van de Aziatische regio levert voordelen op voor de Europese en de Nederlandse economie", schrijft Dijsselbloem aan de Kamer.

Investering nog onbekend

Op dit moment is Nederland een 'prospective founding member'. Of ons land definitief toetreedt, wordt op een later moment besloten. Dan wordt ook bekend welk bedrag met een eventuele investering gemoeid is.

Maar als prospective founding member kan Nederland wel meepraten over de bestuurlijke inrichting van de AIIB. Ons land zal onder meer pleiten voor het hanteren van internationale standaarden "op gebied van arbeid en milieu, anticorruptie, internationale fraude, transparantie en verantwoording", aldus de brief van Dijsselbloem.

Ook zal Nederland hameren op een goede governance-structuur, "zodat investerings- en aanbestedingsbeslissingen worden genomen op basis van objectieve criteria".

VS waarschuwen

Diverse landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland, hebben al aangegeven dat zij mee willen doen met de investeringsbank. De Verenigde Staten hebben andere landen juist gewaarschuwd om niet deel te nemen in de bank, omdat niet duidelijk zou zijn hoe groot de invloed van China op de AIIB is.