Nieuws/Financieel
839605
Financieel

Fitch waardeert Griekenland af

Kredietbeoordelaar Fitch heeft Grieks staatspapier verder afgewaardeerd. De rating ging van 'B' naar 'CCC', in het systeem van Fitch de laatste trede boven 'in default' ofwel failliet.

Dat maakte Fitch vrijdagavond laat bekend. Een nieuwe beoordeling van Griekenland stond eigenlijk pas voor medio mei op de agenda. Maar de 'ontwikkelingen in Griekenland' maakten een eerdere rapportage nodig, aldus Fitch.

Nieuw steungeld

Griekenland levert vandaag in Brussel een lijst met hervormingen in. Die moeten de weg vrij maken voor nieuw steungeld. De Grieken hebben haast, want medio april zou de schatkist leeg zijn.

In de taal van Fitch staat de financiering van de Griekse overheid onder druk, vanwege onder meer 'een gebrek aan markttoegang'. Fitch verlaagde zijn groeiverwachting voor de Griekse economie ook fors, naar 0,5% voor dit jaar. In januari had Fitch nog 1,5% groei in zijn modellen staan.

Portugal

Fitch kwam vrijdag ook met een nieuw rapport over Portugal - dat was wel gepland. De kredietbeoordeling van het Zuid-Europese land bleef staan op 'BB+'. Dat betekent dat het land nog steeds een 'junk'-status heeft. Een verhoging van de rating zou Portugal weer op zogeheten 'investment grade' brengen, wat betekent dat meer marktpartijen volgens hun mandaat in het staatspapier mogen beleggen.

Vorige week stelde S&P zijn beoordeling voor Portugal al naar boven bij, en diverse partijen hadden verwacht dat ook Fitch dat zou doen. Maar het bureau wil eerst een verdere daling van de schuld zien, en een verbetering in de economische vooruitzichten voor de middellange termijn.