Nieuws/Financieel
839611
Financieel

Yellen: 'Renteverhoging VS dit jaar'

De rente in de VS gaat waarschijnlijk dit jaar omhoog, zegt Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen. Maar de verhoging zal geleidelijk gaan, en niet volgens een van tevoren vastgesteld pad.

"Ik verwacht dat de omstandigheden ergens dit jaar zullen vragen om een renteverhoging", zei Yellen in een toespraak in San Fransisco. De Fed-bestuursleden mikken op een geleidelijke renteverhoging in de komende jaren, aldus Yellen.

Geduldig

Maar geleidelijk wil niet zeggen dat beleggers kunnen rekenen op renteverhogingen op vaste tijden. Er zal geen vaste periode zitten tussen de verhogingen, benadrukte Yellen. Wat de Fed doet, hangt namelijk af van de ontwikkeling in de economische cijfers van de VS en in de inflatie.

De Fed zette vorige week de deur naar een renteverhoging open, door het woordje 'geduldig' met betrekking tot een verhoging te laten varen. Maar Yellen zei bij die gelegenheid óók dat de Fed nu niet ineens 'ongeduldig' is met het verhogen van de rente. Yellen zei verder alleen dat een renteverhoging in april uitgesloten is.

Juni of september

Beleggers snakken dus naar wat meer duidelijkheid over het beleid van de Fed. De markt verwacht vooralsnog een eerste renteverhoging in juni of september. Met de uitspraak van Yellen dat de rente dit jaar omhoog gaat, zijn beleggers dus niet zoveel wijzer geworden.