Nieuws/Financieel
839620
Financieel

Olieprijs duikt fors omlaag

De olieprijs maakte vrijdagavond een fikse duikeling. De prijs van een vat Noordzee-olie (Brent) ging bijna 5% onderuit, voor een vat Amerikaanse olie (WTI) werd eveneens 5% minder betaald.

De flinke duikeling werd toegeschreven aan een bericht over het aantal actieve olieplatforms in de VS. Elke week maakt het bedrijf Baker Hughes een telling, en het aantal actieve olieplatforms daalt al een tijdje.

Maar vorige week stopten er 'slechts' 12 olieplatforms de productie. De kleinste daling in 15 weken, meldt Bloomberg. Dat kan er op duiden dat de productie in de VS in een lager tempo daalt. En dat wil weer zeggen dat er meer platforms olie blijven produceren, waardoor het overschot dat er nu al is op de wereldmarkt, langer in stand blijft.

Ook verwezen analisten naar Iran. Dat land, een lid van oliekartel Opec, is druk doende om een akkoord te sluiten over zijn nucleaire programma. Als er overeenstemming komt, leidt dat mogelijk tot verlichting van de exportsancties die het land opgelegd heeft gekregen. Op die manier zou er nog meer olie op de markt komen.

Afgelopen week zaten de olieprijzen juist nog in de lift, toen beleggers vreesden dat de onrust in Jemen zich verder zou verspreiden in het Midden-Oosten.