Nieuws/Financieel
839629
Financieel

Schizofrene markt

Er zijn weer wat belangrijke spelers die posities hebben ingenomen of hebben opgemerkt, die duiden op zwaar weer voor de beurs. Maar kijkend naar de beurs (enkele dipjes daargelaten) is de focus nog steeds gericht op opwaarts potentieel. Wie heeft er gelijk?

2007

Ik heb in deze column van 13 februari genaamd 'Feest zoals in 2007' al beschreven dat de huidige beursomstandigheden erg veel lijken op 2007. Ik verwachtte begin dat jaar dat de boel in elkaar zou storten. En ik was niet de enige die deze mening was toegedaan. Zoals u in de link kunt lezen, was ook superbelegger Crispin Odey dezelfde mening toegedaan in 2007.

Hoe dan ook, het groepje beleggers dat toen een krach verwachtte was niet erg groot en werd vaak uitgemaakt voor extremisten, doemdenkers en zo verder. De beurs zette het een na het andere 'new high' neer, iets wat een enorme druk opleverde voor het voornoemde groepje.

Sommige van mijn hedge fund-klanten werden ongeduldig en/of vertrouwden niet meer op mijn alleenstaande verkooprecommandaties (ik had ook andere ideeën die wel gretig aftrek vonden gelukkig, zoals long-shorts, special situations, arbitrage, en zo verder), of kwamen zelf onder vuur te liggen van hun management en/of investeerders.

Gratis winst

Er is echter wel degelijk een verschil met 2007; toen was iedereen onomwonden positief over de economische en financiële vooruitzichten, terwijl nu de meesten wel inzien dat het waanzinnige dagen zijn.

Toch besluiten deze mensen niet uit de beurs te stappen of short te gaan (op daling inzetten). Ze weten dat de afgelopen jaren de beurs met name afhankelijk was van hogere waarderingen (zeg maar hogere koers/winst verhoudingen) in plaats van hogere bedrijfswinsten. Ze weten dat de grote centrale banken met hun ultraruime beleid hiervoor verantwoordelijk zijn.

De verwachting is dan ook dat het centralebankbeleid de drijvende kracht zal blijven van de beurs. Mocht er iets fout gaan, dan zullen de centrale banken wel weer verder ingrijpen en de beurs weer op de been helpen. Er is geen serieus neerwaarts risico meer in hun ogen. Het geloof in 'gratis winst'.

Hebzucht en angst

Kijkende naar de twee grote emoties die vaak een dominante impact hebben op de beurs, angst en hebzucht, dan mag het duidelijk zijn in welke emotionele toestand de meeste beursparticipanten zich nu bevinden.

Toch zijn er scheurtjes waar te nemen. Zoals eerder vermeld, is superbelegger Odey al om (verwacht recessie waar we het de komende 100 jaar nog over gaan hebben) en hij staat niet alleen. Soros, Druckenmiller, Icahn, Zell, Redleaf, Schiff, en anderen delen de zwarte kijk op de beurs.

Goldman Sachs heeft recent een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat langlopende 'far out of the money' put-opties (krach protectie) op de S&P 500 in de afgelopen 9 maanden in prijs zijn verdubbeld. Dit betekent dat er links en rechts toch echt partijen zijn die ervan overtuigd zijn dat er slecht weer op komst is. Centrale banken genieten dus niet het vertrouwen van iedereen in de markt.

Slecht nieuws show

En aan negatief nieuws geen gebrek (helaas). Zo is de situatie in het Midden-Oosten aan het verslechteren. Na een Egyptisch bombardement in Libië, is nu Jemen ook in de greep van sektarisch geweld (sjiieten gesteund door Iran willen het land overnemen). Saudi-Arabië en Egypte voeren nu bombardementen uit en sturen zelfs grondtroepen om de sjiieten te bestoken. Dit terwijl het Westen samen met sjiieten aan het vechten is tegen het soennitische IS in Irak.

Intussen heeft Poetin het Westen bedreigd met de nucleaire optie. Waarschijnlijk allemaal praatjes, maar het werkt in ieder geval niet kalmerend. China probeert intussen een alternatief voor de Amerikaanse dollar te ontwikkelen en lijkt daar steeds meer in te slagen. Zelfs de dikste politieke vrienden van de VS doen mee.

Het Griekse drama blijft ook maar voortduren en zou zomaar het vonkje kunnen veroorzaken waardoor de eurozone de lucht in vliegt.

Hear no evil, see no evil

Iedereen ziet dit, leest het, hoort het, maar uit de beurs stappen is nicht im frage. Het vertrouwen van de meeste marktparticipanten in centrale banken is bijna schizofreen te noemen. Tot nu toe hebben ze groot gelijk; het kan niet anders gezegd worden.

Of deze situatie van blind vertrouwen onverminderd zal kunnen voortduren, is de vraag. Het antwoord is natuurlijk: nee. Probleem is echter wanneer precies dit vertrouwen zal verdwijnen (en daarmee een krach wordt ingezet).

Ik weet de precieze datum niet, maar net als in 2007, ben ik liever te vroeg dan te laat. Ik vind een brandverzekering op de portefeuille een must. Verder zijn er nog andere posities te bedenken die intussen geld op kunnen leveren tegen een acceptabel risico. Binnenkort meer hierover.