Nieuws/Financieel
839633
Financieel

Klein verlies AEX in zwakke week

De Amsterdamse beurs gaf vrijdag bij het slot het voorzichtige herstel uit handen. Beleggers hielden verder hun kruit droog na de stevige correctie van de koersen in voorgaande dagen. Vooral ArcelorMittal was bij de hoofdfondsen uit de gratie. Beursdebutant Refresco zorgde voor weinig vuurwerk.

De AEX-index eindigde 0,1% lager op 485,73 punten. De hoofdgraadmeter moest per saldo over de gehele week 2,7% inleveren. De Midkap-index daalde 0,3% naar 738,84 punten.

Elders in Europa deden de beurzen het iets beter. Frankfurt kreeg er 0,1% bij en Parijs voegde 0,6% toe aan het slot van de voorgaande dag.

Beleggers kregen in de middag een licht tegenvallend cijfer over de Amerikaanse economie te verwerken. De groei over het vierde kwartaal kwam volgens de tweede raming uit op 2,2%, terwijl op een kleine opwaartse bijstelling was gerekend. Een kwartaal eerder was er nog een plus van 5%. Volgens Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij Actiam, lijkt de economie in de VS in het eerste kwartaal van 2015 af te stevenen op een verdere verzwakking."De flinke tegenvaller van de orders voor duurzame goederen eerder deze week geeft al aan dat het economische beeld in Amerika een stuk minder is. De terugval van de investeringen in de olie-industrie is daar mede debet aan."

Een opsteker over het consumentenvertrouwen in de VS maakte weinig indruk. De index gemeten door de Universiteit van Michigan zakte in maart van 95,4 naar 93. Eerder werd een daling tot 91,2 gemeld. Dat was de laagste stand in vier maanden. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 92. Vanavond zijn de ogen nog gericht op een speech van Fed-president Janet Yellen die mogelijk wat meer inzicht geeft over het tijdstip wanneer een eerste renteverhoging in zicht komt. Van Zeijl meent dat duif Yellen haar uitspraken bij de laatste rentevergadering zal herhalen. Wall Street kwam nauwelijks van zijn plaats. 

Het nieuws dat in Griekenland bedrijven en particulieren hun rekeningen massaal leeghalen, had weinig impact op de koersen. Van Zeijl benadrukt dat er serieuze bedragen van de Griekse banken wordt gehaald en het risico toeneemt dat het Zuid-Europese land de eurozone moet gaan verlaten als de hervormingsmaatregelen die de regering in Athene vanmiddag aanleverde niet afdoende zijn om in aanmerling te komen voor de laatste tranche van het Europese steunpakket.   

De olieprijs viel licht terug tot $58 per vat na de forse opleving van een dag eerder vanwege de crisis rond Jemen, waar een internationale coalitie bombardementen uitvoert tegen deopstandelingen. Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, gaat er van uit dat het conflict in het Midden-Oosten niet uit de hand zal lopen. "Vlak bij Jemen ligt een belangrijk knooppunt voor de distribibutie van olie waar dagelijks 3,4 miljoen vaten langs komen. Het is begrijpelijk dat daarover onrust is ontstaan op de oliemarkten. "

De Gilissen-analist meent dat het beursklimaat nog steeds aantrekkelijk is. "Ik verwacht geen zware correctie van de koersen. De rente in de VS zal waarschijnlijk pas na de zomer worden verhoogd. Daarnaast trekt de economie in de eurozone geleidelijk weer aan."

Bij de Nederlandse hoofdfondsen sloot ArcelorMittal de rij met een koersdaling van 4,3%, na een verkoopadvies van Citi. De Amerikaanse bank is somberder geworden over de vooruitzichten voor de staalproducent en verlaagde het koersdoel naar €7,50. RD Shell had last van de lagere olieprijs en verloor 1,4%

Maritiem dienstverlener Boskalis ging 1,3% achteruit. Vopak moest 1,6% afstaan. 

ING raakte 0,7% kwijt.  Het financiele concern is door SNS Securities van de kooplijst gehaald met een ongewijzigd koersdoel van €14. 

Na het stevige verlies van een dag eerder veerde chipmachinefabrikant ASML op met een winst van 1%. Philips en KPN koersten 0,9% respectievelijk 1,2% hoger. Unibail-Rodamco nam de koppositie over en won 1,4%. 

Delta Lloyd zakte 0,1% ondanks een adviesverhoging naar 'kopen' door  Goldman Sachs.

Bij de middelgrote fondsen belandde USG People onderaan met een min van 3,3%. Galapagos gleed 2,7% weg.

Aegon pluste 0,2% ondanks dat de Amerikaanse bank Goldman Sachs de verzekeraar van de kooplijst haalde.

Imtech ging met een winst van 4,5% stevig aan kop. Beleggers lijken er op te speculeren dat het ergste leed bij de technisch dienstverlener achter de rug.

Air France KLM won 1,4%. KLM bereikte gisteren een tijdelijk akkoord met de vakbonden over een nieuwe cao voor het cabinepersoneel. Besi zag de koers 2% aantrekken.

Op de lokale markt kende Refresco een matig debuut. Het frisdrank- en sapbedrijf belandde 2,4% onder de introductieprijs van €14,50.

De producent van sterke dranken Bols steeg 2,4%, na een koopadvies door de Rabobank.

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie