Nieuws/Financieel
839713
Financieel

BlackBerry dringt verlies flink terug

Smartphonefabrikant BlackBerry heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een verlies van 304 miljoen dollar (280 miljoen euro). Dat is wel een fikse verbetering ten opzichte van een jaar eerder, toen onder de streep een tekort van bijna 6 miljard dollar bleef staan.

Een jaar eerder schreef BlackBerry enorme bedragen af op onder meer voorraden smartphones die niet aansloegen bij consumenten. Ook de kosten van een grote reorganisatie, waarbij vier op de tien banen werden geschrapt, drukten toen zwaar op het resultaat.

Het sterk afgeslankte BlackBerry rapporteerde vrijdag een omzet over het afgelopen gebroken boekjaar van 3,3 miljard dollar. Dat is minder dan de helft van wat het bedrijf het voorgaande jaar aan opbrengsten wist binnen te halen.

Kelderende verkopen

In het vierde kwartaal wist BlackBerry wel een klein winstje van 28 miljoen dollar over te houden. Een jaar eerder leed het technologiebedrijf juist in die periode een dramatisch verlies. De financiële situatie is volgens topman John Chen nu beter op orde. Nu moet ook de omzet worden gestabiliseerd, zei hij.

BlackBerry kampt al enige jaren met kelderende verkopen. Sinds de komst van de iPhone van Apple verkiezen de meeste consumenten dergelijke smartphones met aanraakschermen boven de toestellen met volledig toetsenbord waar het Canadese bedrijf ooit veel succes mee had.