Nieuws/Financieel
839757
Financieel

Chronologie staatsbank ABN AMRO

ABN AMRO keert voorlopig nog niet terug op de beurs. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde vrijdag een besluit over de verkoop van de genationaliseerde bank uit.

2007: RBS, Fortis en Banco Santander kopen samen ABN AMRO voor 72 miljard euro. De drie nieuwe aandeelhouders beginnen met het opdelen van ABN AMRO. Voor 24 miljard euro krijgt Fortis de onderdelen Private Banking, Asset Management en de Business Unit Nederland.

2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. Fortis heeft het daarbij bijzonder zwaar, juist omdat er zo veel geld is uitgegeven aan de overname van ABN. In korte tijd nemen spaarders miljarden euro's op, omdat ze bang zijn dat de bank zal omvallen.

Oktober 2008: Om de val van Fortis te voorkomen, koopt de Nederlandse overheid Fortis Bank Nederland (inclusief de Nederlandse delen van ABN AMRO), Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance voor een totaalbedrag van 16,8 miljard euro. Fortis en ABN worden daarmee genationaliseerd, waarbij de verzekeringsonderdelen onder de naam ASR in een apart bedrijf worden voortgezet.

December 2008: Gerrit Zalm treedt aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern.

Februari 2009: Gerrit Zalm wordt voorzitter van het Transitieteam van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland dat tot 1 april 2010 verantwoordelijk was voor de integratie van ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. Sinds 1 april 2010 is hij voorzitter van de raad van bestuur van ABN AMRO.

Juli 2010: ABN AMRO Bank en Fortis Bank (Nederland) fuseren, de laatstgenoemde wordt opgeheven.

Juli 2013: Topman Gerrit Zalm zegt in een gesprek met zakenkrant Financial Times dat ABN AMRO volgende zomer klaar is om weer geprivatiseerd te worden.

Augustus 2013: Het kabinet neemt het besluit om ABN AMRO op termijn in zijn geheel terug naar de beurs te brengen. Een beursgang wordt gezien als de beste optie is, die de voorkeur heeft boven bijvoorbeeld onderhandse verkoop.

November 2013: De verwachting van het kabinet dat ABN AMRO bij een beursgang 15 miljard euro kan opleveren, is een redelijke inschatting, zegt Zalm. Uiteindelijk kan de opbrengst volgens hem zelfs het bedrag benaderen dat de nationalisatie van de bank de Staat heeft gekost.

Februari 2015: De grote Nederlandse banken ING en Rabobank zijn samen met een aantal internationale zakenbanken geselecteerd om mogelijk de beursgang van ABN AMRO te begeleiden. Ook ABN AMRO zelf staat op de lijst van mogelijke dienstverleners.

Maart 2015: Er ontstaat grote ophef over salarisverhogingen voor de top van ABN AMRO. Zij krijgen, exclusief topman Gerrit Zalm, per persoon 100.000 euro extra per jaar.

 

27 maart 2015: Minister Jeroen Dijsselbloem stelt het besluit over de geplande verkoop van de bank uit. Reden is de onrust rond de salarisverhogingen.