Nieuws/Financieel
839780
Financieel

China bijna belangrijkste handelspartner EU

De Verenigde Staten waren vorig jaar opnieuw de belangrijkste handelspartner voor de lidstaten van de Europese Unie. Het aandeel van de Amerikanen in de Europese in- en uitvoer daalt echter al jaren, waardoor 's werelds grootste economie bijna is achterhaald door China.

In 2014 waren de Verenigde Staten goed voor 15 procent van de internationale handel van de EU, meldde statistiekbureau Eurostat vrijdag. Dat aandeel bedroeg in in 2002 nog 24 procent. China was vorig jaar goed voor 14 procent van de internationale handel van de EU. Door de sterke economische groei van het land verdubbelde dit aandeel sinds 2002.

Rusland was vorig jaar goed voor 8 procent van de Europese internationale handel, tegen 5 procent twaalf jaar eerder. Het aandeel van Zwitserland bleef in die periode nagenoeg stabiel, op 7 procent.

Uitzonderingen

Voor bijna elk EU-land geldt dat de meeste handel wordt gedreven met een andere lidstaat. De enige uitzonderingen zijn Griekenland, Litouwen en Zweden, die de meeste handel drijven met buurlanden buiten de EU, te weten respectievelijk Turkije, Rusland en Noorwegen. Verder zijn het Verenigd Koninkrijk en Ierland de VS de belangrijkste handelspartner.

Nederland drijft traditiegetrouw de meeste handel met Duitsland. Voor dat land is Frankrijk de belangrijkste handelspartner.