Nieuws/Financieel
839793
Financieel

AFM: kritische rol commissarissen kan beter

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) denkt dat commissarissen hun rol in auditcommissies beter kunnen invullen. Dat blijkt uit onderzoek van de toezichthouder onder commissarissen van zestig beursgenoteerde ondernemingen, waarvan de resultaten vrijdag bekend werden.

Onder meer bij de aanstelling van een extern accountant zouden auditcommissies in sommige gevallen steviger de regie moeten nemen. Daarbij moet niet worden toegestaan dat de financieel directeur van een onderneming zich met de selectieprocedure bemoeit. Ook zou er meer aandacht moeten zijn voor deskundigheid in auditcommissies die beter aansluit bij de complexiteit van het betreffende bedrijf.

Auditcommissies spelen een belangrijke rol bij het goed, efficiënt en verantwoord leiden van een onderneming. Volgens de AFM zijn commissarissen zich steeds beter bewust van hun taak. Daarbij wordt ook erkend dat er steeds meer van hen wordt verwacht.

Vanaf medio 2016 wordt de Europese auditverordering van kracht, waardoor de rol van auditcommissies verder versterkt zal worden. De AFM krijgt vanaf dat moment de taak om daar op toe te zien. Nu staan auditcommissies niet onder rechtstreeks toezicht van de AFM.