Nieuws/Financieel
839794
Financieel

V&D dreigt met schrappen banen

V&D schrapt ruim 200 arbeidsplaatsen als het niet lukt om via een loonoffer 10 miljoen euro te besparen op loonkosten.

„V&D bevindt zich in een uiterst precaire situatie. Slechts indien de 10 miljoen kostenbesparing wordt gerealiseerd, hebben wij de financiering voor twee jaar veiliggesteld. Garanties op werk zijn daarbij niet te geven, maar gezegd moet worden dat in de huidige tijd geen enkel bedrijf in Nederland de garantie geeft dat er geen ontslagen vallen”, zo blijkt uit een interne nieuwsbrief die in handen is van deze krant.

Hoger beroep

Het is de eerste keer dat V&D openlijk aangeeft banen te schrappen als het loonoffer niet wordt doorgezet. De warenhuisketen geeft in de brief aan dat er hoe dan ook 10 miljoen euro bespaard moet worden op de loonkosten, ook als V&D in het hoger beroep in het ongelijk wordt gesteld. Het is overigens nog niet bekend wanneer de zaak dient. Volgens de vakbonden ergens in mei of juni.

V&D wil een eenzijdig loonoffer van 5,8 procent doorvoeren om een faillissement te voorkomen. De rechter zette daar eerder een streep door. Toch zegt V&D de loonmaatregelen zo snel mogelijk te willen doorvoeren. „Het is nog onduidelijk wanneer we een uitspraak van de rechter krijgen in het hoger beroep. Daarom hebben we besloten dat de loonmaatregelen in ieder geval niet eerder geïmplementeerd worden dan in april.”

Volle huur

V&D kreeg gisteren opnieuw een domper te verwerken. De warenhuisketen moet de volle huur betalen voor het pand in Hengelo. Dat heeft de rechtbank in Enschede bepaald in een kort geding dat verhuurder Mondia Investments had aangespannen.

Mondia deed niet mee aan de overeenkomst tussen andere verhuurders en V&D om de huur te verlagen. Mondia hoeft daarom niet akkoord te gaan met een eenzijdige verlaging, aldus de rechter. Het zou gaan om een huurschuld die kan oplopen tot 150.000 euro.

V&D is teleurgesteld en overweegt een hoger beroep. Het warenhuis benadrukt verder dat de overeenkomst met het merendeel van de verhuurders over een huurverlaging door deze uitspraak niet in gevaar komt. Het noodlijdende concern had van alle pandeigenaren een huurverlaging gevraagd om een mogelijk faillissement te voorkomen.