Nieuws/Financieel
839872
Financieel

Fiscus wil toeslagen terugeisen in buitenland

De Belastingdienst heeft nog 168 miljoen euro te goed van mensen die buiten Nederland verblijven en ten onrechte toeslagen hebben ontvangen. Dat bedrag is het totaal van alle invorderingen die zijn ontstaan sinds de invoering van het toeslagstelsel in 2006. Het gaat om toeslagen aan meer dan 100.000 mensen, die verblijven in 189 landen.

Dat blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage van de Belastingdienst, die staatssecretaris Eric Wiebes vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Fraude

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën had de Belastingdienst de opdracht gegeven om te inventariseren hoeveel toeslagschulden er nog openstaan in het buitenland. Dat de fiscus toeslagen terugeist, betekent overigens niet dat het in alle gevallen om fraude gaat.

De Belastingdienst gaat nu meer doen om het geld terug te krijgen uit de landen waar het meeste open staat. Dat zijn België, Duitsland en Polen. De fiscus gaat alle mensen met een openstaande schuld in het buitenland opnieuw een brief schrijven. Het Landelijk Incasso Centrum wordt uitgebreid en er komt ook een proef met particuliere incassobureaus in het buitenland.

Voorschot

De openstaande vorderingen in binnen- en buitenland zijn volgens Wiebes inherent aan het toeslagensysteem, waarbij voorschotten eerst worden uitbetaald en achteraf pas wordt bekeken of het terecht was. „Dat deze vorderingen meer aandacht verdienen staat voor mij vast”, zegt Wiebes. „Het gaat hier om inkomensondersteuning, betaald met belastinggeld. Dit vraagt een uiterste inspanning om het te veel betaalde terug te vorderen.”

De extra inspanningen kunnen volgens Wiebes leiden tot de conclusie dat een aanzienlijk deel van de toeslagschulden simpelweg niet meer terug te halen is. „Ik ben niet optimistisch, maar de vorderingen laten rusten is voor mij zeker niet aan de orde.”