Nieuws/Financieel
840959
Financieel

Tsipras vangt bot bij Merkel

Griekse premier Tsipras heeft tijdens zijn bezoek aan Berlijn bot gevangen bij de Duitse bondskanselier Merkel, die het noodlijdende land geen financiele toezeggingen deed.

Behalve veel plichtmatige woorden over en weer en de wederzijdse belofte om elkaar voortaan vriendelijker te bejegenen dan in de afgelopen maanden kwam het tijdens de bijeenkomst niet tot concrete financiele afspraken.

Voor een oplossing van de Griekse problemen verweest Merkel voortdurend naar de gesprekken in Brussel. ,,Ik heb geen geld voor het land. De Eurogroep praat met Griekenland, niet ik. Daar moeten dus de besluiten vallen", aldus de Duitse.

 

Lees vanavond om 20 uur al acht DFT-verhalen uit de krant van morgen

 

Tsipras gaf opnieuw aan dat Griekenland financieel aan de grond zit en graag nieuwe financiele afspraken wil maken met Europa. ,,We willen een nieuwe politieke mix bereiken", aldus Tsipras, die tot dusver louter op verzet stuit bij de eurolanden.

Oorlog

Ook een rechtstreekse claim van de Grieken naar Duitse compensatie voor de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, waar Tsipras opnieuw op hamerde, wimpelde ze af. ,,Natuurlijk zijn we ons nog altijd vol bewust van de vreselijke dingen die er gebeurd zijn", aldus de bondskanselier, die een financiele claim echter van de hand wees.

Wel gaf Tsipras aan dat Duitsland de Grieken heeft toegezegd te helpen bij de aanpak van de corruptie in het land, waarbij vanuit Berlijn juridische ondersteuning zal worden geleverd.