Nieuws/Financieel
841438658
Financieel

TomTom trekt prognose in vanwege coronacrisis

Amsterdam - Navigatiedienstverlener TomTom waagt zich vanwege de coronacrisis net als veel andere bedrijven niet aan een prognose als het gaat om de financiële prestaties dit jaar. De onderneming zette een streep door zijn eerder uitgesproken verwachtingen, omdat de economische impact van het virus op de resultaten ongewis is. Ook een aandeleninkoopprogramma werd opgeschort.

Eerder ging TomTom ervan uit dat de omzet dit jaar met circa 5 procent zou dalen. Daarbij zou de divisie die gaat over locatietechnologie goed zijn voor een omzetplus van 9 procent. Verder rekende de onderneming op een toename van de vrije kasstroom van 6 tot 9 procent.

TomTom wijst er nu op dat door het virus verschillende autofabrieken van zijn klanten wereldwijd tijdelijk gesloten zijn. Ook moet TomTom het vanwege winkelsluitingen doen met minder afzetkanalen. Alles bij elkaar zal dat de omzet van de onderneming geen goed doen, zo klinkt het.

Aandeleninkoopprogramma

Als extra voorzorgsmaatregel heeft TomTom besloten een aandeleninkoopprogramma, dat op 2 maart 2020 begon, tot nader order op te schorten. Tot nut toe waren 2.354.433 aandelen ingekocht voor een totaalbedrag van 16,6 miljoen euro.

Tegen het einde van het eerste kwartaal van 2020 heeft TomTom geen schulden en zal naar verwachting ongeveer 435 miljoen euro in kas hebben.