Nieuws/Financieel
842935
Financieel

Lampen uit boomstammen

Wie een echte BOOM-lamp boven zijn tafel heeft hangen, of bij de entree van zijn bedrijf, kan zeggen dat niemand eenzelfde model heeft hangen. Hij is namelijk gemaakt van een boomstam en daarvan is er geen dezelfde. Erwin Slierings wil met zijn tijdloze lamp de markt veroveren.

De ondernemer komt uit een heel andere hoek. Hij deed de Hotelschool en volgde een master marketing aan de VU. „Ik heb daarna bij een heel leuke startende onderneming gewerkt. Maar toen deze werd verkocht en er andere investeerders kwamen, hield het voor mij hier op”, vertelt Slierings, die inmiddels aangestoken was door het startende ondernemerschap.

Eigenlijk werd uit deze noodzaak het idee voor zijn bedrijf geboren. „Ik maakte graag al mooie meubels. Ik zat in het huisje van mijn ouders in Frankrijk en besloot voor mezelf een mooie lamp te maken, van een boomstam.”

Zo gezegd, zo gedaan. Zijn vader hielp hem met het ontwikkelen van een prototype, dat niet lijkt op het huidige model. „Vervolgens hoorde ik van veel mensen dat ze hem zo gaaf vonden en uiteindelijk dacht ik: waarom ga ik hier niet iets mee doen?”

Slierings deed marktonderzoek en ging met zijn idee naar drie lampenwinkels. „En meteen was het drie keer raak, zij wilden mijn lamp wel verkopen. Toen wist ik het zeker hier moet ik mee verder.”

Het meest lastige onderdeel was de zoektocht naar goed hout om de designlamp van te produceren. Slierings maakte zijn eerste exemplaar van eikenhout, maar dat hout krimpt nog te veel. „Je moet hout hebben dat niet 'werkt’, zo kwam ik uit bij teak hout. Dat heeft een mooie uitstraling en is goed bewerkbaar. Het heeft alleen een nadeel: er is moeilijk aan te komen. Om de Aziatische markt te beschermen, mag dat hout alleen in planken naar Europa worden vervoerd. En daar heb ik natuurlijk niks aan, ik heb een boomstam nodig.”

Uiteindelijk kwam Erwin Slierings uit bij een Friese houthandelaar, die het teak importeert vanuit Costa Rica. Afgelopen november is hij er zelf wezen kijken. „Ik wilde een beeld hebben, omdat ik wil weten of het allemaal verantwoord is. In Costa Rica is het gelukkig allemaal heel goed geregeld. De teakplantages zorgen daar voor een soort natuurlijke oversteekplaats voor de wilde dieren.”

De jonge Leidse ondernemer is er helemaal klaar voor om zijn lampen in menig interieur te laten schitteren. „Mijn ontwerp is eenvoudig, strak, eigenzinnig en tijdloos. Precies wat ik wilde uitstralen. Hij sluit mooi aan in verschillende settings, van landelijk tot industrieel. Vooral in de zakelijke markt zie ik heel veel potentie.”