Nieuws/Financieel
843545
Financieel

Bonden weigeren gesprek met top Air France

De Franse vakbonden weigeren deel te nemen aan een eerste ronde van gesprekken over een nieuwe herstructurering bij luchtvaartmaatschappij Air France. Dat lieten zij dit weekeinde weten in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de bonden wordt de ,,sociale dialoog binnen Air France'' al op voorhand ondermijnd door recente uitlatingen van topman Alexandre de Juniac van moederbedrijf Air France-KLM in de media.

Een comité binnen het hoofdbestuur buigt zich dinsdag over de eventuele herbenoeming van De Juniac. Zijn positie is evenwel verzwakt na drie winstwaarschuwingen in een halfjaar tijd. Door in de media een harde toon aan te slaan, probeert hij indruk te maken op het benoemingscomité, vermoeden de vakbonden.

Verzuurd

Het Franse zusterbedrijf van KLM liet weten het besluit van de bonden te betreuren. De bijeenkomst, die maandag zou worden gehouden, is tot nader order uitgesteld. Air France stelt overigens dat het besluit van de vakbonden niets te maken heeft met de wijze waarop het bedrijf wordt geleid.

Franse media meldden afgelopen week dat de overheid, met een belang van bijna 16 procent grootaandeelhouder bij Air France-KLM, achter een contractverlenging voor De Juniac staat. De verhoudingen tussen de topman en de vakbonden zijn sinds een verlammende pilotenstaking afgelopen najaar evenwel flink verzuurd.

Vakbondsverkiezingen

De staking was een reactie op de strategische plannen die Air France-KLM in september ontvouwde. Het concern wil de kosten de komende jaren verder omlaag brengen en meer goedkope tickets gaan aanbieden om de moordende concurrentie in de luchtvaart beter het hoofd te kunnen bieden.

Waar KLM al een paar maanden met het personeel in gesprek is over nieuwe bezuinigingen, moet dat proces in Frankrijk nog beginnen. Air France wilde eerst de uitkomst van de vakbondsverkiezingen afwachten. Die zijn afgelopen week gehouden.