Nieuws/Financieel
843776
Financieel

AEX schuifelt naar bescheiden winst

De Amsterdamse beurs hield vrijdag bij rustige handel nipt de voeten droog.  Een verdere inzinking van de euro zorgde voor een late opleving van de koersen. Bij de hoofdfondsen kregen Fugro en SBM Offshore het zwaar te verduren. Midkapper Binckbank had de wind stevig in de rug.

De AEX eindigde 0,2% hoger bij een stand van 492,48 punten, een aanscherping van de meerjarige top die eerder deze week werd neergezet. De AMXging 0,5% vooruit naar 751,49 punten.

De grote beurzen elders in Europa veerden nog verder op. Frankfurt klom zelfs 0,8%. Parijs klom 0,5%.

Een scherpe daling van de euro tegenover de dollar tot dicht tegen de $1,05 liet tegen het einde van de handel het tij keren. Volgens Goldman Sachs kan de Europese munt nog aanzienlijk verder gaan zakken tot $0,80.

Eerder op de dag speelde de oliezwakte het sentiment lange tijd parten. Volgens Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij Actiam, wordt de recente neergang van de prijs van het zwarte goud in de hand wordt gewerkt doordat in de VS de olievoorraden weer flink zijn opgelopen ondermeer vanwege de achterblijvende vraag vooral vanuit opkomende markten.

Het tegenvallende macronieuws uit Amerika zorgde aanvakelijk ook voor enige verkoopdruk. Het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan daalde in maart onverwachts naar het laagste niveau in vier maanden, terwijl op een stijging was gerekend. Ondanks het opfleuren van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de lage benzineprijs is het opvallend dat consumenten in de VS toch somberder zijn geworden, stelt van Zeijl. Wall Street deed een flinke stap terug na de mooie opleving van de koersen een dag eerder.

Volgende week zal de aandacht vooral uitgaan naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed).  Van Zeijl verwacht dat Fed-voorzitter Yellen tijdens de toelichting het woord 'patience' zal laten vallen, wat er op kan duiden dat de rente in juni voor de eerste keer sinds lange tijd zal worden verhoogd. 

Op de lange termijn voorziet de fondsbeheerder van Actiam dat de Europese aandelenmarkten de opmars zullen vervolgen. "Het zal niet in een rechte lijn omhoog gaan, maar de grote toestroom van het ECB-geld ondersteunt het economisch herstel in de eurozone en de zwakke euro die in vergelijking met een jaar terug al bijna 25% is gedaald, verhoogt de winstgevendheid van Europese bedrijven. Bovendien is de vrees voor een domino-effect vanwege de financiële problemen in Griekenland verdwenen. Met de spaarrente die steeds verder daalt, zijn er ook weinig alternatieven voor aandelen." 

Fugro zakt weg

Bij de hoofdfondsen werd kabelaar Altice 1,7% meer waard, Digitaaal beveiliger Gemalto kreeg er 1,5% bij.  Chipmachinefabrikant ASML zag de koers 1,8% aantrekken tot net boven de €100.

Vastgoedfonds Klépierre nam de koppositie over en kon 2% bijschrijven, terwijl maritiem concern Boskalis 0,8% boven het slot van de vorige dag koerste. 

Door de flinke terugval van de olieprijzen stonden de oliegerelateerde fondsen onder druk. Fugro was met een min van 4,8% de grootste verliezer, waarmee de recente opmars vanwege overnamespeculatie een halt werd toegeroepen. SBM Offshore werd 3,2% minder waard. Shell leverde 2,2% in. Het olieconcern en de Amerikaanse vakbond United Steelworkers (USW) hebben een voorlopige overeenkomst bereikt waarmee de stakingen op raffinaderijen kunnen worden beëindigd.

ArcelorMittal ging ook gebukt onder de grondstoffenverzwakking en liet 2,1% liggen.  KPN moest 0,2% afstaan.

Bij de middelgrote fondsen stal Binckbank de show met een koerssprong van 8%. Alex, de vermogensbeheerder van BinckBank, is de eerste maanden van het jaar goed doorgekomen. Dat constateerde ING, in reactie op bijgewerkte data over het rendement tot het eind van februari.

Vastgoed lag er ook goed bij. Wereldhave werd 2,8% meer waard. NSI stond op een plus van 1%.

Air France KLM zakte 0,3%. Alexandre de Juniac heeft de steun van de Franse overheid binnengehaald voor een nieuwe termijn als topman van Air France-KLM. Dat meldden hoge bronnen in Parijs aan deze krant.

Grootste daler was Tomtom, het aandeel daalde 2,3%. Vopak gleed 0,6% weg. BAM noteerde 0,4% lager.

Beter Bed verdubbelt winst

Het AScX-genoteerde Beter Bed bracht zijn jaarresultaten naar buiten. De beddenverkoper wist de winst in 2014 ruimschoots te verdubbelen, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar. De omzet nam vorig jaar met 1,8%, zoals Beter Bed al eerder had gemeld. In reactie schoot het aandeel 5,1% omhoog.

Grontmij liet weten zijn Franse onderdeel Parera te hebben verkocht voor €7,8 miljoen aan de Franse investeringsmaatschappij Ciclad. Grontmij is nog bezig met de verkoop van de resterende Franse activiteiten. Het aandeel werd 1,9% duurder.

Het lokaal genoteerde Pershing Square viel 1,2% terug. De FBI heeft topman Bill Ackman in het vizier, hij zou de koers van het Amerikaanse bedrijf Herbalife hebben gemanipuleerd.