Nieuws/Financieel
843790
Financieel

Duitsers en Grieken blijven ruzieën

Terwijl de Griekse premier Alexis Tsipras de deur plat loopt in Brussel om een wit voetje te halen, gaat het gekibbel met Duitsland gewoon door.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble sluit inmiddels een ’wanordelijke exit’ van de Grieken uit de eurozone niet meer uit. Uit een peiling van de Duitse omroep ZDF blijkt dat een meerderheid van de Duitsers (52%) dat wel best zou vinden. Eerder klaagden de Grieken juist over de felle houding van de Duitsers en dreigden Duits bezit te confisqueren en eisten herstelbetalingen nog vanwege de oorlog.

„Griekenland moet de schuld van zijn problemen niet buiten het eigen land zoeken, er is veel verbaal geweld. Het mediaspektakel is „niet behulpzaam”, aldus eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Deze week zijn de echte onderhandelingen met Griekenland op ambtelijk niveau in Brussel begonnen en gisterne bezocht Tsipras commissie-voorzitter Juncker. Die sloot anders dan Schäuble een vertrek van de Grieken uit de eurozone uit. „Deze onderhandelingen mogen niet mislukken.” Wel toonde hij zich niet erg tevreden over de vooruitgang tot nog toe en zei ook dat, ook heeft hij begrip voor de Griekse situatie, de minister van Financiën van de eurozone op de eerste hand zitten.

Eurocommissaris Moscovici (Monetaire Zaken) waarschuwde ook voor een ’Grexit’, „als er één land vertrekt vragen de markten zich meteen af wie de volgende is. Dat kan het begin van het einde zijn.”

Solidair

Tsipras zei dat Grieken zijn begonnen de afspraken na te komen, maar dat een toekomst met 50% jeugdwerkloosheid geen toekomst is. „De EU moet ons helpen en solidair zijn om deze crisis te boven komen. Er moet een einde komen aan de humanitaire crisis door de stringente bezuinigingen. Dit is geen Grieks, maar een Europees probleem en als de politieke wil er is, dan is alles mogelijk.”

In februari kwamen de Europese ministers van Financiën overeen het steunprogramma voor de Grieken te verlengen, mits ze zich aan de bezuinigingsdoelstellingen zouden houden. Of dat een serieuze kaart is, wordt nu bekeken door ambtenaren van EU, IMF en ECB. Die onderhandelingen moeten uiterlijk in april zijn afgerond, anders krijgen de Grieken de resterende €7,2 miljard uit het lopende programma niet.

Tot die tijd moeten ze schipperen om te overleven. De regering haalt onder meer geld weg bij sociale verzekeringskassen en bij staatsbedrijven en -instellingen om aan verplichtingen te voldoen. Zodoende konden de Grieken gisteren €310 miljoen aan het IMF betalen, voor 20 maart moet nog €842 miljoen worden overgemaakt en de schatkist is bijna leeg.