Nieuws/Financieel
843844
Financieel

Rusland domper Noors oliefonds

Het Noorse oliefonds heeft vorig jaar een blauw oog opgelopen met zijn beleggingen in Rusland. Zo daalden Russische aandelen met dik 40%. Toch houdt het fonds - met dik €740 miljard in kas - vast aan zijn strategie om meer te beleggen in opkomende markten.

Dat blijkt uit het vrijdag verschenen jaarverslag van het Noorse fonds, dat gevuld wordt met inkomsten uit de olie- en gasindustrie in het land.

Sancties en daling olieprijs

Rusland heeft een bijzonder moeizaam jaar achter de rug, vanwege westerse sancties tegen het land en een fikse daling van de olieprijs.

Binnen de portefeuille obligaties uit opkomende markten zijn Russische staatsleningen één van de grootste posities. De obligatiebeleggingen zijn in 2014 0,7 procentpunt achtergebleven bij de benchmark, en dat valt voor de helft te verklaren uit de daling van Russisch staatspapier.

Beleggingsstrategie gewijzigd

Hoewel de Russische cijfers er redelijk dramatisch uitzien, is er nog niet direct een man overboord. Het staatsfonds heeft met een totaal belegd vermogen van ruim €740 miljard namelijk nog wel meer ijzers in het vuur.

En die zijn steeds vaker belegd in opkomende markten. Medio vorig jaar is de beleggingsstrategie van het fonds aangepast. Daarbij is onder meer besloten om meer te beleggen in opkomende markten, om "te profiteren van een groter deel van de wereldwijde economische groei".

Ghana en Mauritius

Die wijziging is ook terug te zien in de portefeuille. Zo is de exposure naar Europa teruggebracht vorig jaar. Van de hele portefeuille was eind 2014 nog 38,9% belegd in Europa, tegen ruim 45% eind 2013.

Ondertussen is het percentage beleggingen in Azië en Oceanië juist opgevoerd van 14,8% naar 17,5%. De categorie opkomende markten ging van 10,3% naar 10,6%. Het fonds belegde vorig jaar voor het eerst in Ghana, Mauritius en Slovenië.

De switch naar meer opkomende markten legde het fonds geen windeieren. Aandelen uit die markten boekten vorig jaar 11,5% rendement, terwijl Europese aandelen slechts 0,2% opleverden.