Nieuws/Financieel
843978
Financieel

'China en India vullen oliereserves aan'

China en India grijpen de relatief lage prijs van olie aan om hun strategische voorraden dit jaar aan te vullen. Dat meldde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag. Het agentschap stelt dat de noodvoorraad van miljoenen vaten de markt van vraag en aanbod ,,in potentie" zal stimuleren, al blijft de prijs de komende tijd onder druk staan.

In november onthulde China details over de oliereserves. Het land meldde destijds dat het 91 miljoen vaten achter de hand hield. India had tot zover nog geen strategische reserves, maar heeft naar verluidt voor dit jaar 338 miljoen dollar gereserveerd om een voorraad op te bouwen. Dat komt neer op 6,5 tot 7 miljoen vaten. Het land opende onlangs de eerste opslagtanks met een capaciteit van 10 miljoen vaten. Later dit jaar moeten nog twee faciliteiten worden opgeleverd.

De voorraden van India en China halen het overigens niet bij de Verenigde Staten, met 696 miljoen vaten van 159 liter de houder van de grootste olievoorraad ter wereld.

Stabilisatie

Na de forse prijsdaling van de afgelopen maanden lijkt de prijsontwikkeling van olie de laatste weken te stabiliseren. Volgens het IEA is dat slechts een tijdelijke beweging, omdat het aanbod nog ver boven de vraag ligt.

Daarbij toont de productie geen teken van vertraging, vooral in de VS. Het IEA merkt daarbij op dat Amerika tegen de grenzen van zijn opslagcapaciteit aanloopt. Het zal echter nog zeker tot in de tweede helft van het jaar duren voordat de productie in de VS enigszins naar beneden wordt geschroefd, meent het agentschap.