Nieuws/Financieel
844015
Financieel

'Politiek belooft ten onrechte zeker pensioen'

Peter Borgdorff, directeur van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), heeft hard uitgehaald naar staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

„De staatssecretaris belooft zekerheid, terwijl wij allemaal weten dat die zekerheid niet bestaat”, zei Borgdorff gisteren op het jaarlijkse Pensioenactualiteiten-congres van IIR. De directeur doelde op het nieuwe Financieel toetsingskader, de nieuwe pensioenregels die sinds begin dit jaar van kracht zijn. Door die regels zijn plotselinge kortingen voorlopig van de baan, maar voor de meeste fondsen zit indexatie er ook niet in.

„Waarom zegt de politiek niet: een pensioencontract is niet zeker”, vroeg de PFZW-directeur zich hardop af. „Stop met het tot op de euro nauwkeurig berekenen hoeveel pensioen iemand over twintig jaar krijgt. Zeg gewoon tegen je deelnemers, de mensen die hun geld aan jouw fonds toevertrouwen: ik ga mijn stinkende best doen er een goed pensioen van te maken, maar ik kan het niet garanderen.”

Rentelast

„De politiek vecht altijd de oorlog van gisteren”, zei Borgdorff. „Wanneer gaan we de huidige problemen oplossen?”

Pensioenfondsen worstelen vooral met hun grote rentegevoeligheid. Als de rente daalt, stijgen de verplichtingen van de fondsen. Daar valt niet tegenop te beleggen, klaagt de sector.

Wie betaalt?

Staatssecretaris Klijnsma heeft beloofd voor de zomer te komen met een brief over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Maar, zo hield Borgdorff het publiek voor, wie gaat dat verbouwde pensioenhuis betalen? Het afschaffen van de doorsneepremie kost bijvoorbeeld al 100 miljard euro, berekende het Centraal Planbureau.

Ook bij de overgang van een garandeerde uitkeringsregeling naar een beschikbare premieregeling zijn volgens Borgdorff nog wel de nodige hobbels te nemen. „Wie betaalt het sluiten van de oude fondsen? Bedrijven doen soms een bijstorting, maar complete bedrijfstakken?”