Nieuws/Financieel
844038
Financieel

'Ackman manipuleerde aandeel Herbalife'

De Amerikaanse investeerder Bill Ackman, topman van het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Pershing Square, zou de koers van het bedrijf Herbalife hebben gemanipuleerd. Volgens ingewijden is de FBI een onderzoek gestart naar de bestuurder en medewerkers van zijn beleggingsbedrijf.

Ackman heeft het al langer aan de stok met Herbalife, een verkoper van dieetproducten. De investeerder predikt al tijden dat Herbalife feitelijk een piramidespel is. De beurswaarde kelderde door zijn opmerkingen, maar ook door een federaal onderzoek naar de praktijken van het concern.

Nu ligt Ackman zelf onder vuur. De beleggingsstrategie van Ackman richt zich juist op een koersdaling van Herbalife. De FBI onderzoekt nu een consultant die door Pershing zou zijn ingehuurd, en mogelijk valse verklaringen heeft afgelegd. Volgens een bron hebben Ackman en Pershing zelf geen dagvaarding gehad.

Een woordvoerder van Herbalife gaf aan dat Ackman een ,,gok'' van een miljard dollar op het bedrijf heeft uitstaan en een direct financieel belang heeft bij het schade toebrengen aan het bedrijf.