Nieuws/Financieel
844461
Financieel

Endo biedt meer op Salix dan Valeant

De overnamesaga rondom het Amerikaanse farmaciebedrijf Salix Pharmaceuticals is nog niet voorbij. Branchegenoot Endo International heeft meer voor het bedrijf over dan het Canadese Valeant, zo bleek woensdag.

Salix, een samenwerkingspartner van het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming, kreeg onlangs een bod van 158 dollar per aandeel van Valeant in contanten. Dat komt neer op zo'n 10 miljard dollar. Endo gaat daar nu overheen, met 175 dollar per aandeel, en wil in contanten en met eigen aandelen daarmee zo'n 11 miljard dollar afrekenen.

Analisten stelden dat aandeelhouders waarschijnlijk meer interesse hebben in het voorstel van Valeant, omdat de bieding van Endo zo'n 25 procent in contanten is. Als Salix voor het bod van Endo kiest, moet laatstgenoemde naar verluidt ook een vergoeding afdragen aan Valeant van 356 miljoen dollar. Dat komt overeen met zo'n 5,50 dollar per aandeel.

Afspraken

Endo denkt dat, als er afspraken gemaakt kunnen worden met het bestuur van Salix, de overname in het tweede kwartaal van dit jaar al kan worden afgerond. Salix heeft inmiddels aangegeven het bod te bestuderen.

Het Nederlandse Pharming en Salix werken samen aan het uitbrengen van Ruconest op de Amerikaanse markt. Vorig jaar werden Botox-maker Allergan en farmaceut Actavis als mogelijke kopers van Salix gemeld. Ook het Ierse Shire zou belangstelling hebben gehad in de onderneming.