Nieuws/Financieel
844469
Financieel

Stern passeert dividend

Autobedrijf Stern Groep keert over 2014 geen dividend uit aan zijn aandeelhouders. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.

Een jaar eerder kwam de winstuitkering nog uit op 0,21 euro per aandeel in contanten en een zogenoemde jubileumuitkering van 1 aandeel voor elke 21 aandelen ten laste van de agioreserve. ,,Ultimo 2014 is als gevolg van de hogere voorraad nieuwe personenauto's en bedrijfswagens en de toegenomen leaseportefeuille geen sprake van oversolvabiliteit, zodat geen ruimte bestaat voor het uitkeren van dividend'', aldus Stern.

Het bedrijf behaalde in 2014 een winst van 3,6 miljoen euro, onder meer vanwege een belastingbate. Het operationeel resultaat ging omlaag van 11,8 miljoen euro naar 7 miljoen euro en de omzet zakte eveneens, tot 898,3 miljoen euro.

Marktaandeel

Stern Dealers zag de opbrengsten dalen van ruim 801 miljoen euro naar 772,5 miljoen euro, terwijl Stern Financial Services de omzet zag teruglopen tot 96,1 miljoen euro. Stern Mobility Services zag de opbrengsten juist aandikken, van ruim 23 miljoen euro naar 28,4 miljoen euro.

Het autobedrijf had een marktaandeel van 5 procent voor nieuwe personenauto's. Dat was in 2013 nog 5,1 procent. Bij bedrijfswagens groeide het marktaandeel van 7,2 procent naar 7,7 procent.

Uitersten

Stern omschrijft het afgelopen jaar als ,,opnieuw een jaar van uitersten''. Maar volgens de onderneming is het huidige jaar met hogere resultaten dan de eerste maanden van 2014 begonnen. Onder meer de betere automarkt en het dit jaar ontbreken van significante reorganisatielasten zorgen dan ook voor ,,positieve verwachtingen ten aanzien van het resultaat na belastingen in 2015''.

Het bedrijf onderzoekt verder, om de structuurkosten in te perken, bepaalde activiteiten tot één centrale eenheid kunnen worden teruggebracht. Verder blijven het terugdringen van het gebruik van werkkapitaal en de reductie van de balanstotaal belangrijke speerpunten.