Nieuws/Financieel
844499
Financieel

Lentezon op Damrak

Een verdere tuimeling van de euro tegenover de dollar zorgde woensdag voor bijzonder vrolijke gezichten op de Europese beurzen. De daling is immers goed nieuws voor de Europese exportsector en dat zorgde voor dikke plussen. De AEX-index sloot voor het eerst in lange tijd weer boven 491 punten, maar bleef met 1,8% winst zelfs nog wat achter in Europa.

De AEX eindigde 1,8% hoger op 491,93 punten. De Midkap-index pakte er 1,3% bij op 747,36 punten.

De beurzen van Frankfurt en Parijs deden het nog een stuk beter dan Amsterdam. De graadmeters daar wonnen respectievelijk 2,7% en 2,4%.

Londen bleef behoorlijk achter met 0,2% winst. Mijnbouwbedrijven en energie-aandelen hadden een slechte dag, en dat drukte de index. Ook mist de Londense FTSE 100 een positief effect van het enorme opkoopprogramma van de ECB, aldus een analist. Het land zit immers niet in de eurozone.

Op de beurs in Oslo was prijsvechter Norwegian een opvallende stijger. De staking bij de luchtvaartmaatschappij is voorbij, en dat resulteerde in 6,7% koerswinst.

Op de Zweedse beurs daalde kledingketen H&M 3,1% nadat UBS een verkoopadvies afgaf. Eveneens in Stockholm klom Ericsson 2,8%, nadat het bedrijf bekendmaakte dat het 2200 banen gaat schrappen.

De macro-economische agenda is vandaag opnieuw vrij leeg. Vanmorgen bleek wel dat de Britse industriële productie in januari met 0,1% is gedaald ten opzichte van december. Economen hadden juist gerekend op 0,2% stijging.

Verder bleek dat de economische groei in de belangrijkste industrielanden, de G20, is uitgekomen op 0,9% in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat is evenveel als in het kwartaal daarvoor.

Draghi optimistisch

Wall Street herstelde maar mondjesmaat van de fikse verliezen die de indices gisteren leden. Rond het slot in Amsterdam koerste de S&P500 0,2% hoger. De Dow Jones-index stond 0,25% hoger.

Handelaar Frank Bonsee (ABN Amro) schrijft het opmerkelijk krachtige herstel van de Europese beurzen vooral toe aan de voortgaande neergang van de euro. "Dit speelt Wall Street parten, maar is goed voor ons. Ook de iets verdere daling van de obligatierentes biedt steun. Bovendien liet ECB-voorzitter Mario Draghi zich vanochtend positief uit over de Europese economie."

De Italiaan liet vanmorgen weten dat de centrale bank ervoor zal zorgen dat de inflatie in de eurozone oploopt naar het doel van iets onder de 2%. "We kunnen en zullen ons monetaire beleid inzetten op een manier die de inflatie in lijn brengt met onze doelstellingen", aldus Draghi.

Euro verder omlaag

Maar de euro was opnieuw het 'verhaal van de dag' op de markten. De eenheidsmunt slechtte vandaag ook de grens van $1,06. Rond de slotbel in Amsterdam noteerde de euro ruim 1% lager op $1,057.

Volgens handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank kan het nog verder omlaag. "Misschien dat er rond de één dollar voor één euro nog grote optiecontracten liggen die de $1-grens beschermen, maar verder zit er helemaal geen rem op", liet hij weten.

Ook valutahandelaar Laurens Maartens (NBWM) zit op die lijn. "Het tempo waarmee de euro/dollar nu in elkaar zakt, dat maak je zelden mee. Moet je nagaan: iets meer dan een week geleden stond de euro/dollar nog op zo'n $1,12. Ik denk dat we op zeer korte termijn richting pariteit (1 euro = 1 dollar) gaan."

'Valuta-oorlog'

Maartens is ook verbaasd over het tempo omdat de "maatregelen die bijvoorbeeld door de ECB zijn genomen waren verwacht". "Daarom zou je denken dat er intussen heel veel zou zijn ingeprijsd. Maar niets is minder waar."

Nu wordt het volgens Maartens "erg interessant hoe Amerika hierop gaat reageren". "Want feitelijk is er een valuta-oorlog aan de gang. Exporterend Amerika heeft een flinke stijging van de dollar voor de kiezen gekregen. Die pijn gaan ze voelen. Vorig week leek het er na het goede banenrapport uit de VS nog op dat de Federal Reserve de rente sneller zou gaan verhogen. Maar als ze dat doen, jagen ze de dollar nog verder omhoog. Het zou dus logisch zijn dat ze wachten met een renteverhoging."

Redenen voor terughoudendheid

Maartens blijft erop hameren om 'voorzichtig' te zijn. "Ik denk dat we moeten oppassen dat we geen zeepbellen opblazen."

Ook beleggingsstrateeg Vincent Juvyns (JP Morgan Asset Management) ziet reden om terughoudend te zijn. "De waarderingen in Europa zijn behoorlijk opgelopen. Bedrijven moeten het nu gaan bewijzen aan de winstkant. Het afgelopen seizoen in europa heeft niet helemaal gebracht wat we ervan hadden verwacht. Maar de alarmbel moet afgaan als we in het eerste en tweede kwartaal geen verbetering zien in de bedrijfswinsten."

Tegelijkertijd ziet Juvyns ook nog een reeks redenen waardoor Europese aandelen verder 'omhoog kunnen'. Het macro-economische plaatje voor Europa ziet er op het moment niet eens zo slecht uit, zegt de beleggingsstrateeg. "Misschien is het 't 'lente-gevoel', maar er lijkt een positief momentum voor de Europese economie."

Geldstromen positief

Ook de geldstromen over de markten dragen er volgens Juvyns aan bij dat er nog meer in het vat zit voor Europese aandelen. "Ik denk dat er meer dan 50% kans is dat de Duitse tienjarige staatslening nog dit jaar onder nul gaat zakken. Dat betekent dat sommige partijen, bijvoorbeeld pensioenfondsen, wellicht toch wat anders moeten gaan doen met hun geld."

Hij vervolgt: "De stijging van de beurzen in Europa dit jaar is voornamelijk door Europees geld veroorzaakt, en niet zozeer vanuit het buitenland. Dat zit er nog aan te komen, want bijvoorbeeld in de VS beginnen ze met andere ogen naar Europa te kijken, nu het QE-programma van de ECB is gestart."

Juvyns denkt dat Amerika voorlopig niet zal ingrijpen om de daling van de euro te stoppen. "De Amerikanen hebben er ook belang bij dat de wereldeconomie niet alleen maar op hun motor draait. Ik denk dat ze Europa de kans geven om dit momentum te pakken."

Fugro uitblinker

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging Altice met 7,3% winst €99,93 aan kop. Het aandeel van de kabelaar lijkt dit jaar patent te hebben op flinke winsten. Altice ging vandaag voor het eerst in zijn 'beursbestaan' over de grens van €100 per aandeel heen.

Verzekeraar Aegon volgde met een sprong van 5,5% naar €7,51, dankzij een positief rapport van Citibank. Het bedrijf is toegevoegd aan de zogeheten 'focus list', een lijst met koopwaardige Europese aandelen. Citi herhaalde zijn koopadvies.

Fugro zag de winst in de loop van de middag wat teruglopen en sloot 3% hoger op €25,38. Boskalis (+0,8% op €43,12) verlangt dat de bodemonderzoeker één van zijn beschermingsconstructies opgeeft en stapt daarvoor naar de rechter. Beleggers zagen dit als een signaal dat de maritiem dienstverlener zijn huidige belang van 20% verder wil uitbreiden.

Uitzender Randstad won 4,1% op €55,63, na de publicatie van sterke cijfers door branchegenoot Adecco. In de Midkap klom branchegenoot USG People 2,8% naar €12,97.

SBM Offshore bleef achter bij de index met 0,8% winst op €10,26, ondanks het bericht dat het Britse Source Markets een belang van 4,6% heeft genomen.

Enige daler in de AEX was OCI, maar de min van 0,1% bleef alleszins binnen de perken. Het aandeel sloot op €29,33.

TKH blijft in trek

In de Midkap-index ging technologiebedrijf TKH aan kop met 5,5% winst op €33,16. Het bedrijf heeft nog altijd interesse in een overname van Nedap (+6,9% op €32,60), maar zal geen vijandige overname doen. TKH was gisteren ook al in trek na goede jaarcijfers.

Bouwer BAM werd 3,7% hoger gezet op €4,37.

Smallcap Galapagos won nog eens 12,5% en sloot op €23,52. Gisteren was het biotechnologiebedrijf al gewild dankzij overnamespeculatie.

TMG leverde 2,8% in op €5,58. De uitgever van onder meer De Telegraaf rapporteerde een jaarverlies en passeert het dividend.

Op de lokale markt zakte chemicaliëndistributeur IMCD 3,9% na de publicatie van tegenvallende jaarcijfers. Het aandeel, dat binnenkort naar de Midkap promoveert, eindigde op €31 rond.

Automatiseerder Ctac kwam vanmorgen ook met de jaarcijfers. Het bedrijf boekte weliswaar een half miljoen meer winst, maar toch leverde het aandeel 3,6% in en sloot op €2,02.

Hunter Douglas moest 3% terug naar €38,50. De raambekleder voerde de winst met ruim 16% op vorig jaar. Het bedrijf voorziet voor dit jaar groei in Azië en in de VS, maar in Europa en Latijns-Amerika blijven de omstandigheden moeizaam.

Waarom dalen de aandelenkoersen niet? Op deze nog altijd actuele vraag gaan Gökhan Erem en Geert-Jan Nikken morgenavond in tijdens het online DFT Seminar.