Nieuws/Financieel
844513
Financieel

Vooruitblik: 'Fugro hangijzer bij Boskalis'

Analisten kijken donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van Boskalis onder meer naar eventuele opmerkingen over de plannen met het belang in Fugro. De resultaten van de baggeraar en maritiem dienstverlener, die om 07.00 uur worden gepubliceerd, worden wat minder spannend geacht na de verhoging van de winstprognose in november.

Boskalis had aan het eind van 2014 een belang van 15 procent in Fugro en heeft dat sindsdien opgevoerd tot net iets boven 20 procent. ,,Wij kunnen amper geloven dat Boskalis een groot belang neemt zonder de intentie om ook bestuurlijke controle te krijgen'', stelde Rabobank. Boskalis heeft tot dusver meerdere keren gezegd niet uit te zijn op het bemachtigen van alle aandelen in de bodemonderzoeker.

ING meent dat ,,Boskalis mogelijk de kans krijgt om Fugro met korting in te lijven''. De koers van de bodemonderzoeker daalde stevig na een winstalarm in het derde kwartaal. ,,Hoewel de koers de afgelopen weken is opgelopen, denken we dat Fugro nog niet uit de problemen is'', aldus de bank. Mocht de koers van Fugro weer gaan dalen, dan kan Boskalis goedkoper stukken bijkopen. Stijgt de koers dan levert dat Boskalis een (grotere) boekwinst op.

Prognoses

KBC kijkt vooral naar de prognoses van Boskalis voor dit jaar, vanwege de druk die de sterk gedaalde olieprijs mogelijk heeft gezet op de divisie Energy Offshore. ING maakt zich juist weinig zorgen over Energy Offshore, omdat het onderdeel een breed scala van activiteiten omvat en omdat de directe blootstelling aan de spotmarkt beperkt is.

Boskalis is aan het begin van een boekjaar conservatief met het afgeven van prognoses voor zijn resultaten. De marktvorsers zullen meer aandacht hebben voor commentaar op de verwachte marktomstandigheden en het zicht op potentiële klussen. De baggerdivisie kreeg eind vorig jaar nog een grote klus met de uitbreiding van het Suezkanaal. Het bedrijf gaf in november aan te rekenen op een nettowinst van 450 miljoen euro over 2014, exclusief het belang in Fugro.

Nettowinst

De gemiddelde verwachting van analisten is een nettowinst van 457 miljoen euro, op een licht gedaalde omzet van 3,35 miljard euro. In 2013 boekte Boskalis een omzet van 3,54 miljard euro. De consensus voor het bedrijfsresultaat (ebitda) ligt op 864 miljoen euro.

Rabo heeft een hold-advies met een koersdoel van 44 euro, ING hanteert een buy met een koersdoel van 49 euro en KBC heeft bij zijn accumulate-advies een richtprijs van 46 euro.