Nieuws/Financieel
844525
Financieel

Chinese belegger duikt op goedkope euro

De goedkope euro heeft Chinese investeerders wakker geschud. Ze kopen in Europa voor miljarden aan staatsobligaties op.

Sinds januari kochten Chinese fondsen voor $2,9 miljard aan schulden op, blijkt uit gegevens van de dataverzamelaar Dealogic.

In hetzelfde eerste kwartaal vorig jaar lieten deze investeerders Europa nog links liggen en kochten nagenoeg niets in. In zes maanden tijd is de Chinese renminbi 13% meer waard geworden tegenover de euro.

Dim Sums gedumpt

De verkopen van obligaties aan Chinese fondsen in het afgelopen kwartaal waren in omvang bijna net zo groot als de gehele jaaraankoop vorig jaar.

Dezelfde Chinese investeerders keren hun rug naar de eigen zogeheten dim sum-obligaties, het schuldpapier van het Chinese vasteland. Daarvan kochten ze volgens Dealogic nog maar $250 miljoen, tegen $6,6 miljard in de eerste drie maanden een jaar eerder. Ter vergelijking, Amerikaanse beleggers kochten dit jaar voor $16,3 miljard, vergelijkbaar met het eerste kwartaal van 2014.

Ook in Club Méditerranée

Fosum International is een Chinees fonds dat via de obligaties belangen heeft in ziekenhuizen Portugal, tax free-winkels in Griekenland en het modemerk Tom Tailor in Duitsland. Eerder kocht het vakantieparken onder de naam Club Méditerranée in Frankrijk.

Het massale Europese opkoopprogramma van (staats)obligaties voor €1100 miljard zette de euromunt deze week al lager. Dit jaar begon de euro bij $1,21, begin maart stond de munt op $1,12.