Nieuws/Financieel
844528
Financieel

Wat zijn de voor- en nadelen van de zwakke euro?

De euro noteert rond 1,07 op het laagste niveau in maar liefst twaalf jaar. Wat zijn de voor- en nadelen van een goedkope Europese eenheidsmunt?

Voordelen

- Een lage euro is goed voor de concurrentiepositie van Nederlandse multinationals. Hun producten worden immers goedkoper ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.

- Daarmee is een goedkopere euro goed voor de gehele Nederlandse economie. Al is het effect beperkt, volgens het Centraal Planbureau (CPB) betekent een daling van de euro met 5% een groei van de economie van 0,1% in het eerste jaar tot 0,3% in jaar 4 en 5.

- Voor Amerikanen is een trip naar Amsterdam of de Keukenhof goedkoper, die zijn eerder geneigd de oceaan over te steken om hier hun geld uit te geven.

- De eurozone kan met een goedkopere munt inflatie importeren. En dat is hoog nodig, want de geldontwaarding staat hier op een gevaarlijk laag niveau.

- Met een goedkope euro is de kans op een verhoging van de rente klein. Goed nieuws voor mensen met een variabele hypotheek of voor huiseigenaren die hun hypotheek kunnen oversluiten. Ook starters kunnen profiteren van een lagere hypotheekrente.

 

Nadelen

- Een vakantie naar de VS wordt steeds duurder. Een weekendje shoppen in New York of een skivakantie in Aspen wordt daarmee minder aantrekkelijk.

- Consumenten die Amerikaanse producten willen kopen zijn duurder uit.

- Een lage euro ten opzichte van de dollar is geen teken van kracht. Als de koers te ver daalt betekent dat dat er iets goed mis is met de economie van de eurozone.

- Met de daling van de euro profiteren automobilisten minder van de gedaalde olieprijs. Olie wordt namelijk in dollars genoteerd.

- Met een goedkope euro blijft de rente laag. Dus ook de rente op spaargeld.