Nieuws/Financieel
844530
Financieel

'Nordics presteren beter dan eurozone'

Beleggers op zoek naar groei kunnen beter hun heil zoeken in de zogeheten 'Nordics'-landen dan in de eurozone. Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden groeien dit jaar namelijk 2%, tegen 1,3% groei in de eurozone. Al is het wel vooral Zweden dat de kar trekt.

Dat stelt de Scandinavische bank Nordea woensdag in zijn economische vooruitblik voor dit jaar.

De bank is iets positiever geworden over de groei dan ten tijde van de vorige vooruitblik, in december. Nordea rekent nu op 2% groei voor de Nordics-landen, tegen 1,5% in december. Voor 2016 is de groeiverwachting opgehoogd van 1,9% naar 2%.

Onconventionele maatregelen

Ondanks dat positieve economische plaatje, moeten centrale banken in Denemarken en Zweden toch onventionele maatregelen nemen. In beide landen is de beleidsrente inmiddels negatief.

"Maatregelen die wat de economische ontwikkeling in die landen betreft eigenlijk niet nodig zijn", benadrukte hoofdeconoom Helge Pedersen van Nordea woensdag.

Koppeling Deense kroon behouden

Maar de landen moeten wel, gezien het bijzonder ruimhartige beleid van de Europese Centrale Bank. Daardoor worden de Deense en de Zweedse kroon duurder, en moeten de centrale banken ingrijpen.

Zeker in Denemarken is alles uit de kast getrokken om de koppeling van de Deense kroon met de euro te behouden. De kroon beweegt binnen een vaste bandbreedte. Speculanten doken op de kroon, in de hoop dat de centrale bank die koppeling zou laten varen.

Nieuwe renteverlaging in Zweden

Maar de bank ging vol in de tegenaanval. De rente werd fiks verlaagd, en er worden voorlopig geen staatsleningen meer uitgegeven. Deze week zei de Deense minister van Economische Zaken dat de strijd met speculanten voorlopig is gewonnen. Ook Pedersen is stellig: "Ik heb geen greintje twijfel dat de koppeling behouden zal blijven."

De hoofdeconoom liet een staatje zien (zie hieronder) om zijn punt te onderstrepen. Daaruit blijkt dat de kroon weliswaar een bandbreedte heeft van 2,25% boven en onder een centraal punt, maar in de praktijk komt de munt niet 0,5% onder en boven die koers.

 

Wat Zweden betreft denkt Pedersen dat de centrale bank daar de rente verder zal verlagen, van -0,1% naar -0,2%. Mede om de Zweedse kroon te verzwakken en zo de exportsector tegemoet te komen.

Die renteverlaging is gezien de economische cijfers dus niet bepaald hard nodig. Nordea verwacht voor Zweden 2,9% economische groei dit jaar, en 2,6% in 2016. Voor de eurozone verwacht de bank dit jaar 'slechts' 1,3% economische groei, en 1,6% volgend jaar.

Zweden laten geld rollen

Vooral de Zweedse consument laat het geld goed rollen en draagt daarmee flink bij aan de groei. Dat bleek onlangs nog uit cijfers over de autoverkopen, die in februari met 10% zijn gestegen in vergelijking met januari. Nordea denkt dat de particuliere consumptie in Zweden dit jaar met 2,5% zal groeien.

Zweden trekt de kar voor de Nordics-landen, maar Nordea ziet ook de Deense economie verder aantrekken. De Denen blijven met een verwachte groei van 1,5% dit jaar en 1,9% in 2016 óók de eurozone voor.

Olieprijs drukt op Noorse economie

Noorwegen daarentegen heeft last van de fiks afgekomen olieprijs, die de grote olie- en gasindustrie in het land treft. Toch is de verwachte groei ook daar hoger dan in de eurozone. Wel voorziet Nordea "een scherpe stijging" in de werkloosheid in Noorwegen dit jaar, aldus Pedersen.

Finland is veruit de zwakste broeder van het viertal. Het land heeft veel last van de ingestorte export naar Rusland, door de westerse sancties tegen dat land. Rusland is een belangrijke handelspartner van de Finnen.

Stagnatie in Finland

Nordea voorziet voor dit jaar stagnatie in Finland (0% groei), maar volgend jaar gaat ook de Finse economie weer meer uitgeven, denkt Pedersen. Voor 2016 staat er dan ook 1,5% groei in de modellen.

"Al met al is er nog altijd sprake van een solide fundamentele situatie in de Nordics", besluit Pedersen.