Nieuws/Financieel
844601
Financieel

’Dollar-euro pariteit mogelijk sneller dan verwacht’

De grote kloof tussen het monetaire beleid van de Federal Reserve (Fed) en de Europese centrale bank (ECB) maakt het waarschijnlijk dat de euro tegenover de dollar eerder dan verwacht afstevent op een pariteit en zelfs daaronder zal gaan terugvallen. Dat stellen economen van ABN Amro.

De economen voorspelden eerder een terugval van de euro naar $1,05 en een daling naar pariteit tegen het einde van het eerste kwartaal van 2016, waarna een verdere afname naar $0,95 in verschiet ligt. Gelet op de recente snelle verzwakking van de euro die al even onder de $1.06 dook, houden zij er echter rekening mee dat pariteit eerder dan de prognose in zicht komt.   

De verwachte verdere neergang  van de euro wordt volgens de economen mede in de hand gewerkt doordat de ECB pas begonnen is met het opvoeren van de monetaire stimulering door het opkopen van staatsobligaties.

Daarnaast wijzen ze er op dat de Federal Rereserve waarschijnlijk in de komende maanden  het monetaire beleid gaat verkrappen vanwege de aanhoudende verbeterende trend op de Amerikaanse arbeidsmarkt.