Nieuws/Financieel
844702
Financieel

Bijna iedereen online

Bijna iedereen is tegenwoordig actief op internet. Door snellere verbindingen, betere toegangsmogelijkheden en meer mobiele apparaten, doen we steeds meer via het medium. Van shoppen, bankieren en de krant lezen tot tv kijken.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vorig jaar negen van de tien mensen dagelijks gebruik maken van internet. Tien jaar terug was dat nog zeven op de tien.

Inhaalslag

Vooral ouderen hebben een inhaalslag gemaakt. Ruim 75 procent van de internetgebruikers van 65 tot 75 jaar gebruikte afgelopen jaar dagelijks internet om bijvoorbeeld te e-mailen of te bellen. Tien jaar eerder was dat nog 43 procent.

Mobiel internetten wordt ook gemeengoed. Huishoudens bezitten meestal meerdere apparaten, waarbij de laptop en smartphone de vaste computer verdringen.

Verder hebben online radio luisteren en tv kijken een grote vlucht genomen, meldt het statistiekbureau. Bijna twee derde van de internetgebruikers kiest er volgens de meest recente cijfers wel eens voor om programma's te kijken wanneer het ze uitkomt. Ook de krant lezen gebeurt meer en meer digitaal. Al 59 procent leest het dagblad via het scherm.

Daarnaast steeg de afgelopen tien jaar het aantal online-shoppers van 50 naar 77 procent. Reizen boeken en kleding kopen voeren hierbij nog stees de boventoon. Internetbankieren is met 86 procent zo goed als ingeburgerd.

Bij dit alles helpt dat de meeste huishoudens snel breedbandinternet hebben, aldus het CBS.