Nieuws/Financieel
844758
Financieel

'Openingswinst voor Damrak'

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beursgraadmeters zullen met winsten beginnen in een poging wat terrein terug te winnen na de zware verliezen een dag eerder.

Op Beursplein 5 staan baggeraar Boskalis en bodemonderzoeker Fugro in de schijnwerpers. Boskalis stapt naar de rechter om Fugro te dwingen een van de beschermingsconstructies van de onderneming als stempunt op te nemen in de aandeelhoudersvergadering. Boskalis heeft een flink belang in Fugro, maar heeft herhaaldelijk aangegeven dat de opbouw hiervan geen opmaat is tot een volledig overnamebod.

Vastgoedinvesteerders Atrium European Real Estate en chemicaliëndistributeur IMCD brachten nog de jaarcijfers naar buiten. Atrium zag de huurinkomsten vorig jaar toenemen en IMCD wist zijn jaarwinst ruimschoots te verdrievoudigen.

Heineken

Ook raambekleder Hunter Douglas, mediabedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) en ICT-dienstverlener Ctac openden de boeken. Daarnaast zullen uitzender Randstad en pakketvervoerder TNT mogelijk bewegen op de jaarcijfers van het Zwitserse uitzendconcern Adecco en het Duitse postbedrijf Deutsche Post.

Bierbrouwer Heineken kondigde dinsdag nabeurs aan bijna 450 miljoen euro te investeren in een nieuwe brouwerij in de noordelijke Mexicaanse deelstaat Chihuahua. De nieuwe vestiging gaat bier produceren voor de Mexicaanse en Amerikaanse markt.

Azië

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag in navolging van de koersverliezen op de Europese en Amerikaanse beurzen. Beleggers verwerkten een reeks van tegenvallende macro-economische cijfers uit China. De Nikkei in Tokio onttrok zich aan de negatieve teneur en sloot 0,3 procent hoger. Beter dan verwachte Japanse machineorders boden steun aan de beurshandel in Tokio.

De aandelenmarkten in New York en Europa moesten dinsdag flink terrein prijsgeven. Met name aan grondstoffen gerelateerde bedrijven moesten het ontgelden. Op Wall Street eindigde Dow-Jonesindex 1,9 procent lager op 17.662,94 punten. De Dow, die begin vorige week nog een nieuw record vestigde, raakte daarmee de winst voor dit jaar weer kwijt. De bredere S&P 500 daalde 1,7 procent tot 2044,17 punten en technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 1,7 procent in en sloot op 4859,80 punten.

Euro

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 483,10 punten, en zakte de MidKap 0,5 procent tot 737,97 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 0,7 en 1,1 procent. De FTSE in Londen, waar relatief veel zwaargewichten in de olie- en mijnbouwindustrie deel van uitmaken, leverde 2,6 procent in.

De euro zakte voor het eerst sinds april 2003 onder 1,07 dollar en was woensdag voorbeurs 1,0676 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag stond de eenheidsmunt op 1,0722 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 48,80 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 56,53 dollar per vat.