Financieel/Geld
845201553
Geld

Hypotheekrente gaat na zomerdipje weer fors omhoog

Amsterdam - Na een kleine terugval de afgelopen maand is de hypotheekrente weer terug geklommen naar het oude niveau. Dat melden hypotheekadviseurs De Hypotheekshop en Van Bruggen maandag.

De gemiddelde hypotheekrente, zoals De Hypotheekshop die berekent, staat met 4,04% nu weer op het niveau van eind juni. „Na een daling in de zomermaanden stijgt de hypotheekrente sinds drie weken weer fors”, aldus De Hypotheekshop in zijn weekbericht.

Volgens de keten hebben op enkele aanbieders na (Argenta, Hypotrust Elan Plus) alle veertig actieve geldverstrekkers hun rentetarieven recent verhoogd. Grote verzekeraars zoals Allianz en Achmea verhogen momenteel het meest, tot wel 0,40 procentpunt op met name hypotheken met een rentevaste periode van vijf en tien jaar.

De Hypotheekshop wijt de rentestijging vooral aan de stijging van de rente op de kapitaalmarkt. Sinds juli is de rente op de kapitaalmarkt circa 0,90 procentpunt gestegen. Daarom moeten de geldverstrekkers wel hun hypotheekrentes verhogen om hun marge op peil te houden.

Direct na de renteverhoging van 0% naar 0,75% door de Europese Centrale Bank (ECB) gingen de marktrentes nog omhoog. Afgelopen week ging het wel wat minder hard omhoog, constateert Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep.

Noorlag merkt op dat historisch gezien de rente nog niet torenhoog is. „Iemand die tussen september 2012 en september 2014 zijn of haar rente voor tien jaar heeft vastgezet, betaalt nog altijd een hogere rente dan de huidige rente van 3,6% met NHG.”