Nieuws/Financieel
845491
Financieel

Griekenland kan referendum uitroepen

Griekenland kan een referendum of vervroegde verkiezingen uitroepen als de Europese geldschieters de plannen van de Griekse regering voor de aanpak van de schuldenproblematiek verwerpen. Dat heeft de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, gezegd tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Maandag komen de ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) bijeen in Brussel om opnieuw te vergaderen over Griekenland. Onlangs werd een deal bereikt over een verlenging van het steunprogramma voor Griekenland met vier maanden, maar er wordt nog onderhandeld over de hervormingen die Athene moet doorvoeren in ruil voor de verlenging.

Als de Europese eisen niet acceptabel zijn voor de Griekse regering kan een beroep worden gedaan op de bevolking om zich uit te spreken over de onderhandelingen, aldus Varoufakis. Hij gaf verder aan dat de regering nog voldoende geld heeft om de pensioenen en salarissen van ambtenaren te betalen en dat het land geen derde steunpakket zal aanvragen.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet zondag op een bijeenkomst in Amsterdam weten dat de Griekse hervormingsplannen nog verre van compleet zijn. Hij zei verder dat het Griekse hervormingsproces nog een lange tijd zal duren. Volgens Dijsselbloem zal Griekenland wel in de eurozone blijven.