Nieuws/Financieel
845621
Financieel

Bijna een derde wil overtollig spaargeld niet aanspreken

29% van de bezoekers op DFT peinst er niet over om overtollig spaargeld te gebruiken. Ze hechten meer waarde aan ‘het veilige gevoel’ van spaargeld dan aan financieel voordeel.

Dit blijkt uit een peiling op DFT, waaraan bijna 800 bezoekers deelnamen. De uitkomsten zijn niet wezenlijk anders dan die van het onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Daaruit bleek onder meer dat 40% zelfs zijn of haar spaargeld niet wil gebruiken om de roodstand op te heffen.

Het Nibud adviseert grofweg € 3600 tot € 6000 per huishouden als spaarpotje voor onverwachte tegenvallers aan te houden, afhankelijk van de gezinssamenstelling. Maar wie minder heeft, doet er in financieel opzicht nog altijd verstandig aan een roodstand op te heffen. En zelfs het aflossen van een kortlopende lening is sterk het overwegen waard. De rente op de schuld ligt immers fors hoger dan de rente op de spaarrekening.

71% van de deelnemers aan de peiling van DFT vindt het dus wel verstandig overtollig spaargeld te gebruiken. 27%-punt kiest voor het aflossen van de hypotheekschuld, 22%-punt pleit voor het aflossen van een andere lening en 22%-punt koopt het liefst aandelen.