Nieuws/Financieel
845756
Financieel

'Fed kan tijd blijven nemen voor rentebeleid'

In de nieuwe handelsweek kunnen beleggers wat stoom uitblazen na het recente macrogeweld over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de goednieuwsshow van de Europese centrale bank. De aandacht zal vooral uitgaan naar  de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de ontwikkeling op de valutamarkten, waarbij de nadruk ligt op de geplaagde Europese munt.

In de voorbije week wisten de Europese aandelenmarkten na een tijdelijke dip de opgaande lijn te vervolgen.  Beleggers trokken  zich onder meer op aan het gunstige Amerikaans banenrapport dat voor veel economen als een grote verrassing kwam vanwege de zorgen over het winterweer in de VS. Maarten Geerdink, fondsmanager bij Petercam, toonde zich ook oprecht verbaasd over de  sterke groei van de Amerikaanse werkgelegenheid. ” Door de aanhoudende zwakke loonontwikkling  zal de inflatiedruk echter niet snel toenemen, waardoor de Fed de tijd kan blijven nemen om het rentebeleid te wijzigen. ”

De aankondiging dat de ECB vanaf deze week zijn bazooka in werking stelt met het maandelijks opkopen van $60 miljard aan staatsobligaties viel ook in goede aarde. Maarten Geerdink, fondsmanager bij Petercam,  meent dat de ECB binnen de geformuleerde regels voor de kwantitatieve verruiming voldoende flexibiliteit heeft om verstoringen op minder courante Europese obligatiemarkten te voorkomen. Ook wijst hij er op dat er voldoende schulden  uitstaan mede doordat bepaalde partijen vaak al een voorschot hebben genomen op de aangekondigde actie van de ECB.

De euro heeft  flink te lijden onder het zeer ruimhartige monetaire beleid van de ECB en gleed eind vorige week  tegenover de dollar naar het laagste niveau  Volgens Geerdink  is het moeilijk in te schatten in hoevere de euro verder gaat verzwakken na de onverwachtse neerwaartse versnelling van de afgelopen week.   ”De magische grens van pariteit met de dollar komt steeds dichter in zicht en kan als een magneet gaan werken.  Aan de andere kant kunnen meevallende macrocijfers uit de eurozone of een economische verzwakking in Amerika een rem zetten op de Europese munt. ”   

Komende maandag moeten beleggers er rekening meehouden dat vanwege het ingaan van de Amerikaanse zomertijd Wall Street een uur eerder de deuren open doet en de macrocijfers in de VS  eerder verschijnen.   Het zwaartepunt ligt op donderdag met ondermeer de publicatie van de Amerikaanse detailhandelsverkopen die  in de maand januari flink terugvielen en het optimisme over de economie in  de VS temperden.  Daarnaast staan de inflatiecijfers in de VS in de belangstelling.  Geerdink: ”Bij een positieve verrasing zal de Fed sneller geneigd zijn om een renteverhoging door te voeren. ”

Het laatste staartje aan jaarcijfers van bedrijven komt deze week naar buiten met ondermeer baggerbedrijf Boskalis dat binnenkort naar de AEX promoveert   ”Het cijferseizoen is vooral in Europa dankzij de zwakke euro en de lage olieprijs voor de meeste bedrijven positief verlopen” , meent Geerdink.