Nieuws/Financieel
845904695
Financieel

PostNL verlaagt prognose na zwak kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De omzet van PostNL is in het eerste kwartaal gedaald, onder meer doordat in dezelfde periode vorig jaar meer pakketten werden verstuurd vanwege de coronapandemie. Daarnaast merkt de post- en pakjesbezorger dat er sinds de oorlog in Oekraïne druk is op de pakketvolumes en hoger dan verwachte kosten. De prognose voor het gehele jaar is dan ook verlaagd.

Het aantal verzonden pakketten daalde naar 87 miljoen, tegen de 108 miljoen van een jaar eerder. Afgezien van het corona-effect stijgt het pakketvolume nog wel, legt topvrouw Herna Verhagen uit. PostNL verwacht de komende tijd wel de impact te voelen van de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China. Die brengen extra algemene economische onzekerheid en prijsstijgingen.

PostNL zag een verschil in de ontwikkeling van het volume rond het begin van de oorlog in Oekraïne. Of dat effect daadwerkelijk werd veroorzaakt door de oorlog is volgens Verhagen niet duidelijk omdat de coronamaatregelen rond die tijd ook verder zijn versoepeld. Nederlandse consumenten gaven daardoor mogelijk in verhouding weer meer geld uit in de horeca en bezochten vaker een winkel.

"Negatieve verrassing"

Dit vindt verslaggeefster Yteke de Jong: „Het verdampen van €100 miljoen aan bedrijfsresultaat laat zien dat het postbedrijf veel last heeft van stijgende kosten als gevolg van hogere brandstofprijzen en de oorlog in Oekraïne, maar het meest in het oog springend is dat het er 20% minder pakketjes zijn verwerkt. Voor een deel ligt dat het aflopen van de coronapandemie, maar de daling is een stuk forser dan dat. De kosten van machines en robots van PostNL ’renderen’ daardoor minder. De komende maanden moet duidelijk worden of de volumedaling een voorbode van een mogelijke recessie is.” @ytekedejong

De opbrengsten van PostNL daalden in het eerste kwartaal met 16 procent naar 806 miljoen euro. De nettowinst daalde met 88 procent tot 16 miljoen euro. Het wordt voor het postbedrijf een „uitdagender jaar dan eerder voorzien”, aldus Verhagen. PostNL heeft zijn winstprognose daarom verlaagd naar 170 miljoen tot 210 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf op een winst tussen de 210 miljoen en 240 miljoen voor aftrek van onder meer belastingen.

Verhagen kon niets nieuws zeggen over de vermeende misstanden bij de Belgische tak van het bedrijf. Er zou daar onder meer te jong personeel worden ingezet. De topvrouw herhaalde dat het „iets is wat ons heel erg raakt” en zei zich niet in de berichten te herkennen. „Dat maakt het extra pijnlijk”, aldus Verhagen.

Het bedrijf voert al ”100 procentscontroles uit” en daarbij worden alleen kleine onregelmatigheden gevonden zoals dat een medewerker zijn paspoort of ID-kaart niet bij zich heeft. Personeel in Nederland en België wordt regelmatig bijgepraat over de kwestie. Veel medewerkers voelen zich aangesproken en hebben vragen, vertelt Verhagen. Van de ongeveer 53.000 medewerkers van PostNL zijn er bijna 2400 werkzaam in België.