Nieuws/Financieel
846135
Financieel

Organisaties branden verzekeringsrapport af

Belangenorganisaties die opkomen voor gedupeerden van woekerpolissen, maken de kachel aan met een donderdag gepubliceerd rapport van een commissie die in opdracht van de Tweede Kamer de toekomst van de verzekeringssector onder de loep nam.

In het rapport toont de Commissie Verzekeraars zich geen voorstander van landelijke allesomvattende oplossing voor het woekerpolisprobleem. Volgens de commissie kunnen verzekeraars claimrisico's onderbrengen bij internationale verzekeraars.

De Consumentenbond vindt dat het rapport de prullenbak in kan. De commissie stelt terecht vast dat door de woekerpolisaffaire het vertrouwen van consumenten in verzekeraars zwaar is beschadigd, zegt directeur Bart Combée. „Maar vervolgens verzuimt ze met maatregelen te komen die dat vertrouwen herstellen. Sterker nog, de commissie schildert gedupeerden die hun recht halen af als een bedreiging voor verzekeraars en andere polishouders. Dat is echt de omgekeerde wereld.”

Combée hoopt dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën alsnog een serieuze poging doet om een oplossing te zoeken die recht doet aan gedupeerden. „Het rapport van de commissie levert daaraan geen bijdrage.”

Schoffeert

De Vereniging Woekerpolis.nl, die namens gedupeerden rechtszaken heeft aangespannen tegen verzekeraars, vindt dat de commissie woekerpolisbezitters schoffeert door vooral te hameren op hun eigen verantwoordelijkheid.

Stichting Woekerpolisproces, die eveneens zaken heeft lopen tegen verzekeraars, stelt eveneens vast dat de commissie „geen enkel oog heeft voor de consument”. Volgens de stichting betekent het onderbrengen van de claimrisico's bij internationale verzekeraars dat er nog vele jaren moet worden doorgeprocedeerd.

Het Verbond van Verzekeraars is wel tevreden met het rapport. De organisatie vindt eveneens dat een branchebrede aanpak niet voor de hand ligt en dat aan de verschillende maatschappijen zelf is om te bepalen of het herverzekeren van claimrisico's goed is voor de polishouders.